Vuxna som tar kontakt med barn över 15 år

2015-05-07 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Min 16 åriga dotter fick kontakt med en 43 årig man som bor c:a 25 mil från oss. Hon sa hon skulle hälsa på sin kompis dvs hans dotter nu i torsdags. Hon åkte dit, strax efter hon åkt fick jag ett anonymt meddelande. jag kollade hennes skype och det jag läste där var mycket oroande. summa summarum jag fick tag i henne på torsdagkvällen och krävde hon skulle komma hem vilket hon gjorde. Hon ringde fredags morgon och sedan ringde den här mannen och bekräftade hennes historia. Men I Lördags betedde hon sig underligt och sa att hon skulle sova hos en skolkompis där vi bor. Jag följde efter och stoppade henne innan hon gick på tåget som ledde till den här mannens stad. Han har köpt en sms biljett till henne utan att prata med vare sig hennes mamma eller mig. jag fick tillkalla polis som kom och pratade med henne. Nu vill jag och mamman polisanmäla den här mannen men vilka lagar kan vi luta oss emot? Tacksam för snabbt svar då flickan ff har kontakt med honom och vi måste agera.
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Av din beskrivning framgår att du och din dotters mamma är mycket oroliga över er minderåriga dotters kontakt med den vuxna mannen. Utifrån informationen i frågan är det dock svårt att veta om och i så fall vilka eventuella brott som kan aktualiseras här. Ett uppmärksammat brott i sådana här sammanhang är bland annat det så kallade groomingbrottet i brottsbalkens 6 kap 10a §. Brottet innebär att en vuxen person tar kontakt med en minderårig i sexuellt syfte, men gäller bara vid kontakt med barn under 15 år. Det är alltså inte brottsligt i sig att en vuxen person kontaktar ett barn över 15 år.

Utan några närmare detaljer är det svårt att ge utförligare råd i detta svar. Vid en första kontakt med polisen där ni berättar vad ni har observerat kan de avgöra om något brott kan aktualiseras - ni behöver alltså inte ha kännedom om eventuellt lagstöd. Mitt råd är alltså att göra en polisanmälan och i samband med denna berätta om er oro och om vad ni har läst. Spara även de konversationer ni har läst (exempelvis genom en skärmdump eller ett foto av skärmen) – de kan komma att utgöra bevismaterial. Nyttig information inför en polisanmälan finner ni här.

Hoppas att detta svar kan vara till någon hjälp.

Vänligen,

Astrid Baltzer
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2399)
2020-08-10 Lawline besvarar inte skolfrågor
2020-08-10 När gallras belastningsregistret?
2020-08-04 Vittnens straffrättsliga ansvar i en rättegång
2020-08-02 Hur sker gallringen från belastningsregistret?

Alla besvarade frågor (82698)