Vuxenadoption

2017-09-30 i Adoption
FRÅGA
4 kap 6 § 1 st FBHej,Jag och min styvfar har bestämt oss för att genomföra en Vuxenadoption och det är enbart för att han är den som faktiskt tagit hand om mig sedan jag var liten då min mor har varit mentalt ostabil.Det kändes viktigt för oss att genomföra det nu på senare år och vi väntar för närvarande på svar.Vi har absolut inga ekonomiska skäl till att genomföra adoptionen men jag bor sedan en tid utomlands och pa grund av mina familjeförhållanden där så har jag bestämt mig för att försöka köpa bostad. Min pappa vill hjälpa mig med en deposit men vi är oroliga för att det kanske kan påverka får ansökan. Borde vi vänta med att genomföra detta tills adoptionen är klar?Med Vänliga Hälsningar,Ida
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller vuxenadoptioner fäster man stor vikt vid barnet och adoptivförälderns relation. I de allra flesta fall där en vuxenadoption beviljas har den sökande uppfostrat barnet och barnet har växt upp med denna person.

Att det finns ekonomiska aspekter, som till exempel arv, med i bilden är inte något hinder för an adoption. Att din far vill hjälpa dig med med en deposit till en lägenhet bör inte ställa till några problem. Att en förälder hjälper sitt barn med ett lägenhetsköp är inget utmärkande eller ovanligt.

Som jag tidigare nämnt är det sökandens och barnets relation till varandra som ligger till grund för avgörandet, 4 kap 6 § 1 st FB. Det är därför viktigt att ni noga motiverar anledningen till adoptionen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning

Isabella Chorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (599)
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?
2021-06-22 Ärver adoptivbarn sin biologiska mamma?
2021-06-11 Kan min son adopteras trots att hans biologiska pappa motsätter sig detta?

Alla besvarade frågor (94271)