FrågaFAMILJERÄTTAdoption30/09/2017

Vuxenadoption

4 kap 6 § 1 st FBHej,

Jag och min styvfar har bestämt oss för att genomföra en Vuxenadoption och det är enbart för att han är den som faktiskt tagit hand om mig sedan jag var liten då min mor har varit mentalt ostabil.

Det kändes viktigt för oss att genomföra det nu på senare år och vi väntar för närvarande på svar.

Vi har absolut inga ekonomiska skäl till att genomföra adoptionen men jag bor sedan en tid utomlands och pa grund av mina familjeförhållanden där så har jag bestämt mig för att försöka köpa bostad. Min pappa vill hjälpa mig med en deposit men vi är oroliga för att det kanske kan påverka får ansökan. Borde vi vänta med att genomföra detta tills adoptionen är klar?

Med Vänliga Hälsningar,

Ida

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller vuxenadoptioner fäster man stor vikt vid barnet och adoptivförälderns relation. I de allra flesta fall där en vuxenadoption beviljas har den sökande uppfostrat barnet och barnet har växt upp med denna person.

Att det finns ekonomiska aspekter, som till exempel arv, med i bilden är inte något hinder för an adoption. Att din far vill hjälpa dig med med en deposit till en lägenhet bör inte ställa till några problem. Att en förälder hjälper sitt barn med ett lägenhetsköp är inget utmärkande eller ovanligt.

Som jag tidigare nämnt är det sökandens och barnets relation till varandra som ligger till grund för avgörandet, 4 kap 6 § 1 st FB. Det är därför viktigt att ni noga motiverar anledningen till adoptionen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning

Isabella ChorellRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Adoption? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000