Vinna mål i domstol

2021-07-25 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Min syster har stulit min katt och lämnat bort henne. Jag har Agria försäkring och kan bevisa att katten är min. Kan jag vinna denna tvist i domstol?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Rättsprocesser är såväl dyra som tids- och energikrävande och tyvärr kan man inte garantera att man kommer vinna framgång i ett ärende när det når domstolen. På grund av detta är det absolut bäst om man kan lösa konflikter utanför rättssalen.

Straffrättsligt är det givetvis brottsligt att stjäla, vilket innebär att din syster gjort något klandervärt genom att ta din katt. Det kan däremot inte garanteras att du får rätt i domstol i och med att det måste finnas bevisning som styrker din berättelse och som lämnar andra versioner av händelsen utom rimligt tvivel. Här bedömer domstolen trovärdigheten av det man säger, så även om man har rätt så vinner man inte alltid framgång i målet.

Har du ytterligare funderingar eller komplementerande frågor så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Linn Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95720)