Vilket brott kan jag bli anmäld för?

2019-09-22 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! en fråga. Om jag knuffar en man i bröstet på grund av att denne man slår sin häst hårt upprepade gånger, vilket brott blir jag då anmäld för om han polisanmält mig och kan jag bli fälld?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Om personen ifråga väljer att anmäla dig, så är det sedan upp till åklagare eller polis, att efter ha upprättat en anmälan, besluta om en förundersökning ska inledas eller inte. Det är polisen eller åklagaren som beslutar, baserat på anmälan vilket brott som eventuellt kan vara aktuellt att utreda, alltså avgör inte anmälaren brottsrubriceringen. Det är svårt att ge dig ett fullständigt svar på vilket brott som eventuellt kan bli aktuellt, baserat på uppgifterna i din fråga, men att knuffa någon kan klassificeras som ringa misshandel, se 3 kap. 5 § brottsbalken, eller ofredande, se 4 kap. 7 § brottsbalken.

En förundersökning ska inledas när det finns anledning att anta att brott har begåtts, som lyder under allmänt åtal. Under en förundersökning utreder man vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om det finns tillräckliga skäl för åtal. Det är en åklagare som beslutar om åtal ska väckas eller inte. För åtal krävs det att åklagaren på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom i domstol. För en fällande dom i domstol krävs det att det ska vara ställt bortom allt rimligt tvivel att du i sådana fall har begått brottet ifråga, vilket är ett högt ställt krav.

Jag skulle även rekommendera dig att kontakta polisen för att berätta om den aktuella händelsen, eftersom polisen även är skyldiga att utreda eventuella brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Hälsningar,

Paula Zackrisson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå60 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-23 12:15
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2216)
2019-10-19 Brottsligt att propagera för att något ska avkriminaliseras?
2019-10-17 Vad kan jag göra om jag vill att en person slutar kontakta mig?
2019-10-15 Var vänder man sig om man önskar besöka en person i fängelse?
2019-10-12 Hur ska man agera när grannar bråkar?

Alla besvarade frågor (73821)