Vilka skyldigheter har medlåntagaren om det händer låntagaren något?

2017-09-30 i Skuld
FRÅGA
om jag står som medlånare på två st bolån på en villa jag inte äger, vad händer om det skulle hända den som äger villan nåt?`????
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår i mitt svar ifrån att det är villaägaren som är låntagare.

Som medlåntagare är man lika skyldig som låntagaren att betala skulden. Man brukar säga att man delar skulden solidariskt och banken kan således kräva såväl dig som medlåntagare som den eller de andra låntagarna på lånet. Detta är en säkerhet som banken använder för att vara säker på att få tillbaka de utlånade pengarna. Banken kan kräva dig som medlåntagare på hela beloppet. Du har i så fall rätt att kräva tillbaka det du betalt av låntagarens del av lånet av låntagaren – detta kallas för regressrätt.

Vad händer då om det händer låntagaren någonting?

Skulle låntagaren hamna på obestånd (få slut på pengar) har banken rätt att kräva dig som medlåntagare på hela lånet. Du har, som nämnt ovan, sedan rätt att kräva låntagaren på dennes del av lånet.

Skulle låntagaren istället avlida beror det på hur låneavtalet ser ut. Vissa bolån har en klausul som innebär att låntagarens del av lånet skrivs av vid låntagarens bortgång. Om klausulen saknas i ert låneavtal skrivs hela skulden över på dig som medlåntagare om låntagaren avlider.

Hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Clara Görrel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (505)
2021-07-25 Vad kan jag göra om en person är skyldig mig pengar?
2021-07-12 Vad kan man göra när annan inte betalar sin skuld?
2021-06-23 Kan medgäldenär bli betalningsansvarig för hela det gemensamma förtäckningen?
2021-06-19 Kan jag begära att banken delar upp ansvaret för lånet när jag skiljer mig?

Alla besvarade frågor (94228)