Hur går man tillväga om man utsatts för förtal?

Hej!

När någon i en bostadsrättsförening mailar till andra i både föreningen och i styrelsen med nedvärderande information som kan liknas med smutskastning om en annan person i styrelsen, kan det kallas förtal? Jag som drabbats känner mig utpekad, förnedrad, ifrågasatt och fått dåligt rykte i föreningen.

Vad gör man lämpligen åt det? Kan jag stämma henne eller något annat?

Lawline svarar

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline!

Om jag förstått din fråga rätt så undrar du hur du ska gå tillväga då nedvärderande information spridits om dig till andra av en annan individ.

Ärekränkning och förtal
Den situationen du beskriver skulle kunna tänkas falla in under begreppet ärekränkning. Detta som regleras i 5 kap. brottsbalken. Enligt 1 § gäller följande: "den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter." Om någon lämnar uppgifter om en annan person och uppgiften är ägnad att utsätta personen för andras missaktning kallas det för förtal, vilket är ett ärekränkningsbrott.

Bedömningen om vad som anses vara missaktande görs ur den utsatta personens synvinkel, och det krävs inte någon bevisning om att beskyllningen faktiskt har medfört andras missaktning. Det är också irrelevant om informationen som sprids är sann eller inte. Uppgiften som spridits ska vara av nedsättande beskaffenhet, och det ska vara fråga om en uppgift och inte bara ett värdeomdöme. Det räcker att uppgiften är ägnad att utsätta vederbörande för andras missaktning, och det krävs därmed inte att uppgiften är nedsättande enligt den allmänna uppfattningen i samhället.

Brottet förtal ska röra sig om uppgifter av allvarlig art, och lämnar en person uppgifter om dig som riskerar att andra människor tappar aktningen för dig så kan du anmäla denna personen för förtal. Polis och åklagare brukar kopplas in om det rör sig om särskilt klandervärda uppgifter som får stor spridning och drabbar den utsatta mycket hårt.

Sammanfattningsvis
Vad du kan göra är att göra en polisanmälan, och på så sätt även väcka åtal. Enligt 5 kap. 5 § brottsbalken så får åtal inte väckas av någon annan än målsäganden, i och med att förtal är ett ärekränkningsbrott. Innan man bestämmer sig för att väcka åtal bör man dock vara medveten om att det finns risk för att den som väcker åtal får stå för samtliga rättegångskostnader (både sina egna och motpartens) vid en förlust.

Hoppas att svaret var till din hjälp!
Med vänlig hälsning,

Emilia HallbergRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo