Vilka rättskällor kan man använda sig av för att förstå lagtext?
Om man tex inte förstår vad ordet skyndsamt betyder från meningen 16kap 4§, vilka rättskällor kan man använda sig av?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag är inte helt säker på att jag förstår din fråga. Om du vill får du gärna ställa en ny fråga med vilken lag det berör och vad du menar. Generellt kan man dock säga att för att bättre förstå innebörden av lagars så kallade rekvisit, som exempelvis "skyndsamt" skulle kunna vara i en lagregel, så kan man använda sig av förarbeten, praxis och doktrin. Dessa olika rättskällor används nämligen varje dag för att tolka lagen och bättre veta hur man till exempel ska bedöma olika situationer inom juridiken.
Ett förarbete är till exempel en proposition eller offentlig utredning, som senare ligger till grund för stiftande av lagen. Praxis skapas genom att domstolar, framförallt Högsta domstolen, offentliggör domar som redogör för hur de tänkt kring olika lagregler. En dom från Högsta domstolen är så kallat "prejudicerande" - vilket betyder att den är vägledande för hur andra domstolar ska göra sin bedömning. Doktrin är en samling av exempelvis avhandlingar, lagkommentarer eller liknande som används inom juridiken.
Dessa tre rättskällor går att använda för att bättre förstå lagtextens innebörd. Viktigt är dock att de prioriteras i den ordning jag skrivit, det vill säga förarbeten ska ges mer tyngd än doktrin.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning