Vilka kostnader ska förälder stå för utöver underhåll?

2017-03-26 i Underhåll
FRÅGA
Hej. Mitt barn är 4 år och har träffat sin pappa varannan helg sen hon var 8 månader. Han betalar fullt underhåll. Jag undrar vad för saker han ska betala för utöver underhållet? Ska pappan stå för de kläder som hon använder där eller ska jag köpa och skicka med varje gång? Vad för saker ska finnas hemma hos honom och vad är jag skyldig att skicka med?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Vad som varje förälder ska stå för er lite svårt att på rak arm svara på, generellt skulle jag säga att det är på följande vis.

Eftersom du har vårdnaden om barnet och får fullt underhållsbidrag är tanken att du i princip själv ska stå för barnets omkostnader.
Jag skulle säga att kläder är något som primärt är ditt ansvar att stå för då barnets pappa betalar för detta genom sitt underhåll. Med det sagt är det ju rimligt att det finns lite baskläder även hos hennes pappa.

Barnets pappa ansvarar för alla kostnader då barnet är hos honom. Det inkluderar såklart mat, men även utflykter och andra utgifter. Det är viktigt att barnet har en säker och trygg miljö då hon är hos sin pappa.
Vad gäller exempelvis leksaker är det dock lite svårare - underhållet innebär ju att du primärt ska stå för de utgifterna. Men om pappan har ansvaret för barnet under vissa helger så ansvarar han ju då också för barnets bästa och därigenom krävs det att han täcker barnets behov, det kan inkludera leksaker eller andra saker som barnet kan behöva då det är hos honom.

Sammanfattningsvis är det lite svårt att säga exakt vad hennes pappa ska stå för- kläder skulle jag säga är en del av ditt ansvar, men pappan måste stå för de kostnader som krävs för att barnet ska ha det bra då hon är hos honom.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga
Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1075)
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?
2021-07-15 Hur länge har föräldrar försörjningsplikt till sina barn?
2021-07-12 Underhåll till barn som är 20 år?
2021-07-08 underhållsbidrag

Alla besvarade frågor (94271)