FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll21/11/2024

Folkbokföring och underhåll

Hej. jag skriver till er ang. en juridisk fråga som gäller min dotter och hennes 15 åriga dotter,då vi beöver vägledning kring en underhållsbidragsfråga.Min dotters fd.sambo vägra att skriva om deras dotters adress till min dotters nuvarande bostad där flickan nu bor efter att tidigare ha bott hos honom,trots att flickan nu bor hos henne,Min dotter har redan kontaktat försäkringskassan för att försöka justera detta ,men de har meddelat att adressen först måste ändras så att flickan är folkbokförd hos min dotter innan några ändringar kan göras i underhållsbetalningarna.vi söker därför juridisk rådgivning för att förstå vilka rättigheter min dotter har i denna situation och hur vi bäst går vidare för att få igenom denna ändring och därmed upphöra med de felaktiga betalningarna. tack på förhand mvh Erika.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Inledande beskrivning avseende folkbokföring och underhåll

Inledningsvis ska nämnas att det är först när din dotter är konstaterad boförälder som din dotter kan beviljas underhållsstöd (18 kap. 2 § Socialförsäkringsbalken (SFB)). Boförälder blir man när barnet är folkbokfört hos på sin förälders adress (17 kap. 3 § SFB). Tyvärr kan man sedan bara få underhållsstödet en månad retroaktivt efter att kraven är uppfyllda (18 kap. 13 § SFB). Underhållsstöd utges således inte retroaktivt för längre tid än en månad, även om rätt till stöd förelegat dessförinnan.

Enligt svensk lag, folkbokföringslagen (FOL), ska ett barn vara folkbokfört på den adress där barnet har sin huvudsakliga dygnsvila (det vill säga där barnet bor större delen av tiden). Om flickan nu bor hos din dotter och det är hennes stadigvarande boende, är det där hon ska vara folkbokförd.

Folkbokföring av barn vid gemensam vårdnad:

För att ändra folkbokföringsadress vid gemensam vårdnad krävs båda vårdnadshavarnas underskrift, 6 kap. 13 § föräldrabalken (FB), samt 30 § FOL. Att omnämna är likväl att ett barn som fyllt 16 år även själv har rätt att göra sådan anmälan. Om inte den andra vårdnadshavaren samtycker till flyttanmälan kommer den att avvisas av Skattemyndigheten om barnet är under 16 år. Efter att flyttanmälan avvisats ska Skatteverket utreda på vilken adress barnet ska vara folkbokfört och myndigheten har även möjlighet att folkbokföra barnet utan en anmälan.

Avgörande för var ett barn ska vara folkbokfört:

Det som avgör var ett barn ska vara folkbokfört är således var barnet faktiskt bor, det vill säga där barnet har sin dygnsvila, FOL 7 §, vilket nu verkar vara hos din dotter. Om pappan till barnet inte godkänner flyttanmälan frågar Skatteverket vårdnadshavarna om var barnet sover, går i skola osv. Sedan fattas ett beslut av myndigheten utefter dessa uppgifter. 

Min rekommendation till er är därför att bifoga bevis vid anmälan som styrker att dottern bor hos din dotter, tex genom att inge:

  • Intyg från skolan (som visar att flickan är inskriven där och har din dotters adress).
  • Eventuella vårdkontakter som stödjer var flickan bor.
  • Andra dokument, såsom hyreskontrakt eller vittnesintyg från exempelvis en granne eller lärare.

Försäkringskassan har alltså rätt att avvakta med att justera betalningarna tills folkbokföringen är korrekt. Därför är det avgörande att först lösa folkbokföringsfrågan för ditt barnbarn. Kontakta sedan gärna Försäkringskassan igen för att meddela att en folkbokföringsändring är på gång.


Hoppas ni fick svar på era frågor och jag önskar er ett stort lycka till framöver.



Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000