Vilka faktorer kan påverka rätten till arv?
Hej!
Min pappa äger och bor i en bostadsrätt. Hans avlidna sambos dotter har skrivit sig på hans adress och får alltså sin post dit. Hon är gift och bor halva året i Thailand, sommaren bor hon till en del hos min pappa.
Om min pappa avlider och hon är skriven där, kan hon kräva att ärva bostadsrätten för att hon är skriven där? Hon är inte släkt alltså.
Mvh
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline. Din fråga om arv finns reglerad i Ärvdabalken (ÄB).
Arvet efter en avliden person fördelas enligt ÄB:s regler om inte arvlåtaren (den avlidne) har upprättat ett testamente. Finns det ett testamente, kommer detta till största del istället att styra arvsfördelningen. Eftersom jag inte har några uppgifter om huruvida din pappa har upprättat något testamente eller inte, kommer jag att försöka svara på din fråga utifrån båda tänkbara scenarion.
Om testamente inte finns
Om din pappa vid sin bortgång inte har upprättat något testamente, kommer arvet efter honom, vilket inkluderar bostadsrätten, att fördelas enligt ÄB:s regler. Dessa regler anger att arvet ska fördelas enligt arvsordningen, enligt vilken arvingarna delas in i tre olika arvsklasser beroende på hur nära släkt de är med den avlidne. Arvingar i första arvsklassen har företräde till arvet framför arvingarna i andra, som i sin tur har företräde framför arvingar från tredje arvsklassen (ÄB 2:1 2st, 2:2 och 2:3).
Som dotter till din pappa är du hans bröstarvinge, och arvinge i första arvsklassen. Du har därför företräde framför alla andra arvingar att ta del av hans arv, vilket inkluderar bostadsrätten. Har din pappa några fler barn, har dock dessa givetvis samma rätt som dig, och ni få dela lika på din pappas kvarlåtenskap. Ni kommer då tillsammans att bli delägare av bostadsrätten.
Att notera är dock att om din mamma är i livet och din mamma och pappa vid din pappas bortgång är gifta, kommer du inte att kunna få ut arvet efter din pappa direkt. Istället kommer ditt arv efter din pappa att tillfalla din mamma. I detta skede kommer du därför inte kunna göra anspråk på bostadsrätten. Först efter din mammas bortgång kommer du att kunna få ut din pappas arv. Bostadsrätten kommer du då endast kunna göra anspråk på om din mamma har behållit den (ÄB 3:1).
Om testamente finns
Om din pappa vid sin bortgång har upprättat ett testamente, ska arvet efter honom fördelas i enlighet med testamentets föreskrifter. Om testamentet därför anger en annan arvsfördelning än lagen, är det vad testamentet anger som gäller. Din pappa är därför här fri att genom testamente bestämma att bostadsrätten ska ärvas av någon annan än dig, t ex att den ska gå till hans avlidna sambos dotter.
Som bröstarvinge till din pappa har du dock under vissa omständigheter möjlighet att begära jämkning av testamentet. Jämkning har du rätt att begära om testamentets föreskrifter skulle inskränka din rätt att erhålla din laglott. Enligt lagen kan nämligen inte föräldrar inskränka sina barns arv hur mycket de vill, utan barnen har rätt få ut sin laglott (ÄB 7:3 och 7:1). Laglotten utgör hälften av den summa du skulle fått ärva om ett testamente inte funnits.
Endast lag och eventuellt testamente styr arvsfördelningen
Som vi har sett är det alltså endast lag och eventuellt testamente som styr arvsfördelningen efter en avliden person. Faktumet att man är skriven på en viss adress kan därför omöjligt medföra en rätt att ärva bostaden adressen avser.
Sammanfattningsvis, kan därför sägas att om din pappa inte har upprättat något testamente vid sin bortgång, kommer inte hans avlidna sambos dotter kunna göra anspråk på bostadsrätten. Som bröstarvinge är det som regel du, och dina eventuella syskon, som har bäst rätt till arvet efter din pappa, vilket inkluderar rätten till bostadsrätten.
Det enda sättet som din pappas avlidna sambos dotter skulle kunna ärva bostadsrätten är om din pappa skulle testamentera bostaden till henne. Skulle din pappa göra det, har du dock möjlighet att jämka testamentet om konsekvensen av detta testamenterande blir att du inte kommer kunna få ut din laglott.
Din pappa har givetvis också möjlighet att testamentera bostadsrätten till dig och inte låta den fördelas genom arvsordningen. Skulle din pappa vilja göra detta kan vi hjälpa honom med det HÄR.
Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga och om du undrar över något mer är du välkommen att skicka in en fråga till oss igen.
Vänligen,