Vilka är konsekvenserna av att köra berusad?

2020-07-26 i Trafikbrott
FRÅGA
Om jag har flyttat min bil på en parkering. Pga att det är ett osäkert område, 25-30 meter. Utan att människor är närvarande eller skador på varken min egna eller någon annans egendom uppstår. Under influens av alkohol. 0.7 promille. Vad kan följden av detta bli? Jag hade klivit ur bilen och låst den när polisen dök upp från ingenstans och begärde blås prov. Det visade positivt. Jag satt alltså inte bakom ratten, när jag blev stoppad. Blev inte stoppad alls då jag hade redan parkerat. men jag medgav att jag förflyttat bilen pga jag inte känner till parkeringen på området. Och att jag var på väg att gå tillbaka och sova. Eftersom jag inte kör hem full. (dom såg den i rörelse. Bilen min alltså). Jag känner mig som en idiot som erkände nu.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Framföra ett fordon med alkohol i kroppen

Den som framför ett motordrivet fordon med mer än 0,2 promille alkohol i kroppen gör sig skyldig till rattfylleri. Straffet är böter eller fängelse i upp till 6 månader. (4 § lag om straff för vissa trafikbrott). Det behövs inte att någon skada uppstår.

Straffrättsligt ansvar

Eftersom du hade en alkoholkoncentration på 0,7 promille när du framförde din bil har du uppfyllt rekvisiten för rattfylleri. Några rättfärdigande omständigheter (som till exempel nödvärn) framgår inte av din fråga. Din gärning har därför varit otillåten enligt lagen. För att du ska kunna straffas krävs även att du personligen kan hållas ansvarig. Eftersom du var medveten om att du druckit alkohol och ändå framförde bilen anses du ha uppsåt till brottet. Inte heller några ursäktande omständigheter som skulle kunna frånta dig ansvaret framgår av frågan. Du har därför gjort dig skyldig till brottet rattfylleri genom ditt handlande.

Andra konsekvenser

Huvudregeln vid rattfylleri är att körkortet också ska återkallas (5 kap. 3c § körkortslagen). Detta är inte ett straff i lagens mening utan en administrativ åtgärd som beslutas av Transportstyrelsen. Ett återkallat körkort förenas med en spärrtid. Under den tiden kan ett nytt körkort inte utfärdas. (5 kap. 6 § körkortslagen)

Sammanfattning

Ditt handlande innebär att du begått rattfylleri och straffet för det är böter eller fängelse i högst 6 månader. Ditt körkort kommer även med största sannolikhet att bli återkallat av Transportstyrelsen.

Med vänliga hälsningar,

Nathalie Ottosson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1093)
2021-02-28 Ogiltigförklaras teoriprov vid körkortsingripande?
2021-02-28 Kan jag bli straffad och hamna i belastningsregistret för att ha kört utan körkort?
2021-02-28 hastighetsöverträdelse under prövotid
2021-02-27 Återkalla erkännande vid hastighetsöverträdelse

Alla besvarade frågor (89873)