Verkställande av en fastställd skuld

2020-02-25 i Fordringar
FRÅGA
Hej, jag har ett lån till en person som vägrar betala tillbaka, kronofogden har gjort utslag i min fördel. detta var nu ett år sedan med en ränta på 32% så i nuläget är det runt 11000kr, hur kan jag lagligt driva in mina pengar ? måste jag ta detta till domstolen?
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Regler på området finns i lagen om betalningsföreläggande och handräckning.

Jag tolkar din fråga som att du har lånat ut pengar till en person som inte har betalat tillbaka. Du har därför vänt dig till Kronofogden som har meddelat utslag. Det finns därmed en fastställd skuld. Nu undrar du vad du kan göra för att få betalt.

Det finns en möjlighet att begära verkställande hos Kronofogden, vilket betyder att du begär att beslutet (utslaget) genomförs. Du gör en sådan ansökan på Kronofogdens hemsida, det finns ett antal formulär där som du kan använda dig av. Klicka här för att läsa mer!

När du begär verkställande kommer Kronofogden att driva in skulden åt dig. Kronofogden kontaktar den som är skyldig dig pengar och talar om inom vilken tid som hen ska betala. Inkommer ingen betalning kan det bli fråga om utmätning av hens tillgångar. Även utmätningen sker av Kronofogden och domstolen behöver alltså inte bli involverad i förfarandet. En gång det skulle bli aktuellt att ta ett sådant ärende till domstol är då skulden ska bli fastställd, men eftersom du redan har en fastställd skuld är det inte aktuellt i ditt fall.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (787)
2021-04-29 Vad kan man göra om en kund vägrar att betala?
2021-04-27 Måste jag betala en kontrollavgift ("p-bot") när jag skrivit in fel registreringsnummer i betaltjänsten?
2021-04-26 Är det möjligt att få tillbaka pengarna vid muntlig utfästelse om betalning?
2021-04-24 Måste man betala faktura med fel namn?

Alla besvarade frågor (92043)