Verkan av överförmyndarkontroll

FRÅGA
Hej!Jag har delad vårdnad av mina barn, 6 och 9 år. Pappan och jag är skilda sedan 2009.Om jag skulle gå bort antar jag att han blir förmyndare till de tillgångar barnen ärver av mig. Men eftersom jag inte litar på honom ekonomiskt (han har skulder till kronofogden bl.a.) så skulle jag vilja att någon annan blir förmyndare över mina barns tillgångar som de ärver av mig. Går det att skriva in i nåt testamente?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer som du säger att han sannolikt skulle ta över vårdnaden och tillhörande tillgångar som ensam förmyndare. Om inget regleras från din sida skulle han då, i princip, ha någorlunda fri tillgång att använda medlen.

Vad kan du göra?

Det finns dock, som stycket ovan antyder, saker du kan göra för att skydda dina barns tillgångar. Det jag brukar rekommendera är att i ditt testamente skriva in en så kallad överförmyndarspärr. En överförmyndarspärr fungerar så att ett eller vissa konton ställs under överförmyndarkontroll. Huvudregeln då är att alla placeringar eller uttag av pengarna ska godkännas av kommunens överförmyndare, som då ser till att pengarna används till barnets bästa och ansvarar för att barnen inte missgynnas ekonomiskt.

Jag vill dock flagga för att överförmyndarskyddet inte är skottsäkert. Om överförmyndaren finner att personen som är förmyndare (dina barns far i den här situationen) kan förvalta tillgångarna själv och sköter sin egna ekonomi, kan överförmyndaren släppa på spärren. Detta sker dock ganska sällan och om barnens far har större skulder själv finns risk att tillgångarna används för att betala av dessa och mycket talar därför emot att spärren skulle släppas. Men bara så du är medveten om att risken finns. Något du kan använda dig av istället är vad som kallas för särskild förvaltare, som då fungerar som en överförmyndare men är någon du utser, förlagsvis en nära vän eller syskon. Skillnaden där är att den personen inte står under någons kontroll (mer än vad du skrivit i ditt testamente eller gåvobrev), medan överförmyndaren står under ständig kontroll av länsstyrelsen.

Utöver detta finns det vissa banker som distribuerar kontotjänster där tillgångar förvaras åt barnen med en spärr på en viss ålder. Exempelvis att dina barn inte får tillgång till pengarna (eller fonderna o.d.) förens de fyllt 21. Men min egna rekommendation är som sagt att använda dig av din kommuns överförmyndare.

Vill du ha hjälp att formulera detta i ditt testamente kan du vända dig till våra jurister på www.lawline.se/boka.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (944)
2021-07-25 Är avtal om mahr giltiga i svensk rätt?
2021-07-24 Fri förfoganderätt och särkullbarns arvsrätt
2021-07-17 Okänd släkting som vill hävda faderskap som ej är fastställt vid dödsfall
2021-07-06 Orubbat bo

Alla besvarade frågor (94227)