Verkan av icke undertecknat äktenskapsförord

Hej ! Vi håller på med en bodelning, där det påstås finnas ett äktenskapsförord från 1975.

Det är registrerat hos tingsrätten, men när man får en kopia på äktenskapsförordet är det Ej påskrivet av makarna, men deras namnteckningar är bevittnade.

Enligt skatteverket måste det finnas en registrerad och påtecknad handling. för att den skall gälla. Vad säger lagen finns det något prejudikat ?.

MVH Lennart

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om äktenskapsförord finns i ÄktB 7 kap. 3 § (här). För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt krävs enligt lagtexten att det är skriftligt, undertecknat av båda makarna och inlämnat till Skatteverket. Att äktenskapsförordet är registrerat hos Skatteverket utgör ingen garanti på att det är giltigt, det är endast en av tre förutsättningar.

Då ert äktenskapsförord inte är undertecknat av makarna bör det inte vara giltigt enligt ÄktB 7 kap. 3 §. Inte heller kan det spela någon roll att de är bevittnade, eftersom det inte finns någon namnteckning att bevittna.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning