Vem kontrollerar att den unges uppgifter till försäkringskassan stämmer när underhållsbidrag ska utbetalas?

2017-10-31 i Underhåll
FRÅGA
har en dotter på 19 år som jag ej har kontakt med nu har jag fått brev från försäkringskassan att jag ska börja betala underhållsbidrag igen. min fråga kan jag kräva att få bevis på att hon verkligen studerar igen från försäkringskassan. har även en äldre son som jag fick betala för även om han hade hoppat av sin skolgång för att skolan inte rapportera till CSN: Tacksam för svar
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.

När det vuxna barnet blivit 18 år har denne rätt att begära underhållsbidrag från sin förälder. Underhållet ska betalas direkt till den unge och inte genom den andre föräldern som tidigare när barnet var omyndigt. Den unge har sedan vissa skyldigheter gentemot den betalande föräldern och det är att han/hon ska bo kvar hemma hos boendeföräldern och gå i skolan på heltid. Dessa åtaganden är den myndige själv ansvarig för.

Väljer den unge att hoppa av skolan eller flytta hemifrån utan att meddela detta till dig eller försäkringskassan mottar han/hon felaktiga utbetalningar som kan återkrävas. Det finns inte någon möjlighet för försäkringskassan att kontrollera ditt barns närvaro åt dig men du kan rapportera till dem om du betalt ut bidraget och sedan fått nya uppgifter angående ditt barns situation.

Du kan alltid kontakta skolan för att kontrollera att ditt barn har närvaro om du börjar misstänka att det inte är så. Det är viktigt att den unge förstår att bli återbetalningsskyldig om denne uppger felaktiga uppgifter, som att gå i skolan om man inte gör det. Denna information har ditt barn delgetts från försäkringskassan i med begäran om underhåll.

Min enda rekommendation är att du ser till att hålla dig underrättad.

Lycka till!

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1089)
2021-09-08 Föräldrars underhållsskyldighet
2021-09-02 Underhållsskyldighet för omyndiga barn och dess egna barn
2021-08-31 Hur mycket ska man betala i underhåll till utflyttat barn?
2021-08-31 Hur förändras underhållsbidrag då barnet flyttar hemifrån? + Hur beräknas underhållsbidraget?

Alla besvarade frågor (95781)