Vem kan straffas för tillåtande av olovlig körning?

2019-07-22 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! Jag och min tjej håller på att diskutera en sak i bilen. Hon är 18 och har körtkort och jag är 17. Hon lånar bilen av sin pappa och står alltså inte som ägare på bilen. Vad skulle hända om jag körde bilen med henne som passagerare? Vem kommer att straffas för tillåtelse av olovlig körning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För tillåtande av olovlig körning döms den som, uppsåtligen eller av oaktsamhet, tillåter någon att framföra ett fordon utan att vederbörande har körkort (jfr 3 § tredje stycket lagen om straff för vissa trafikbrott). Ansvaret åligger således inte ägaren till bilen utan den som med uppsåt eller av oaktsamhet tillåter den olovliga körningen. I ert fall kan det inte argumenteras för att din tjejs pappa gjort något brottsligt; han har lånat ut bilen till sin dotter som då har en rätt att använda bilen. Om hon däremot låter dig köra bilen, oavsett vem som står som ägare, kan hon dömas för tillåtande av olovlig körning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A5 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-22 15:33
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (809)
2019-10-22 Får polisen beslagta mitt körkort och min bilnyckel i väntan på blodprov?
2019-10-21 ​Grov vårdslöshet i trafik och ej stannat på polismans tecken
2019-10-17 Vad är straffet för ägaren av ett fordon som körs utan licens?
2019-10-16 Hur länge finns man registrerad i belastningsregistret för olovlig mopedkörning?

Alla besvarade frågor (73867)