Vem kan få sambobostaden

FRÅGA
Hej Lawline, Min flickvän från X har precis fått ett sambovisa och är på g att flytta hit inom 2 månader. Min fråga är, jag har ett förstahandskontrakt på min lägenhet som jag var tvungen att visa Migrationsverket då hon givetvis kommer att bo med mig. Om vi mot all förmodan skulle separera, finns det någon möjlighet för henne att göra anspråk på hyreskontraktet till min lägenhet? För att tex få företräde. Tack på förhand, Mvh,
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst vill jag passa på att gratta er båda till det positiva beslutet. Jag hoppas ni blir lyckliga tillsammans!

Om inte, så gäller följande angående din fråga.

Eftersom du redan har lägenheten, kommer den inte bli vad som kallas för samboegendom. Detta gäller oavsett hur länge ni bor i den då kravet är att egendomen förvärvats för gemensam användning. Detta gör att den inte kommer ingå i en eventuell bodelning om ni som sambor separerar.

Däremot finns det fortfarande en risk. Som en skyddsregel finns en möjlighet för en sambo som gör att han eller hon, trots att lägenheten inte är samboegendom, kan ta över lägenheten. Lagtexten säger såhär:

”Innehar den ena sambon den gemensamma bostaden med hyresrätt eller bostadsrätt och utgör egendomen inte samboegendom, har den andra sambon rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och ett sådant övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. Om samborna inte har eller har haft barn tillsammans, gäller detta dock endast om synnerliga skäl talar för det.”

Har eller får ni barn tillsammans görs då en skälighetsprövning om hon behöver lägenheten bättre än dig. Då tittar man på vem som har bästa ekonomiska förutsättningar, vem som rent praktiskt kan få en ny lägenhet och dylikt. Utan barn ser man väldigt restriktivt på det, typfallet man talar om då är om kvinnan är gravid med barnet.

Detta är riskerna som finns för er. Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3038)
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal
2021-11-24 Ärver min sambo mitt hus om jag avlider? Hur ska vara säker på att de tillfaller mina barn?
2021-11-23 Vad händer med katterna när jag och min sambo separerar?

Alla besvarade frågor (97338)