Vem har rätt till arv när ett syskon avlidit innan föräldern?
Vi var 3 syskon och ett gick bort för cirka 10 år sedan. Han har i sin tur ett barn. Nu är det så att vår mor avlidit. Skall allt delas i tre lika delar eller ?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Vad gäller enligt ärvdabalken?
Hur arv ska fördelas regleras i ärvdabalken (ÄB). Arvet ska i ert fall fördelas enligt den legala arvsordningen. Enligt 2:1 första stycket ÄB är bröstarvingar, den avlidnas egna barn, de som är den avlidnes närmaste arvingar. Enligt 2:1 andra stycket ÄB ska arvlåtarens, den avlidnes, barn ta lika lott. Detta innebär att varje barn har rätt till lika stor del av arvet efter den avlidne. I 2:1 andra stycket ÄB stadgas dessutom att om ett barn till den avlidne har avlidit innan sin förälder, ska barnets avkomlingar (barnets egna barn) träda i sin förälders ställe och varje gren ta lika lott. Detta kallas istadarätten.
Vad gäller i ert fall?
Enligt 2:1 andra stycket ÄB ska barn träda i sina föräldrars ställe om föräldern avlidit och att varje gren i så fall tar lika lott. Detta innebär i ert fall att din brorson som utgör en egen gren tar lika stor del av arvet efter din mor som du och ditt andra syskon. Detta gäller förutsatt att inget testamente.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om det du har några ytterligare funderingar eller andra frågor är du välkommen att ställa fler.