Vem har rätt att vara dödsbodelägare?
Min papa dog, hennes fru (de har äktenskaps förord, allt som är hans kommer alltid vara det tills han dör, då är det jag och min bror som ärver) eftersom dödsboet är en juriskperson som presenteras av de som äger dödsbot, det är väl jag och min bror inte frun?
Frun har skrivit på avtal med bergv.byrån utan vår tilllåtelse, hon har bestämt allting vad som hander I begrv och vart den hålls när och hur, min bror fpår inte ens bära kistan utan det gör hennes släkt.
Eftersom frun inte presenterar dödsboet är det verkjligen så att hon kan skriva på en sådan avtal?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Frågor gällande arv regleras i ärvdabalken.
Eftersom din pappa var gift omfattas han och hans fru utav 3 kap. 1 § ärvdabalken som ger den efterlevande maken rätten att med fri förfoganderätt förfoga över kvarlåtenskapen. Detta innebär att er pappas fru kommer få ärva hans egendom med fri förfoganderätt.
Även fast att er pappa och hans fru har upprättat ett äktenskapsförord som tyder på att ni ska få ärva efter er fars död så är det inte giltigt då det enda som kan reglera ett arv är ett testamente vilket regleras i 10 kap. ärvdabalken.
Men i ärvdabalken finns något som kallas laglott. Jag utgår ifrån att er pappas fru inte är er mamma vilket således innebär att du och din bror är särkullbarn. Du som särkullbarn har alltid rätt att få ut ditt arv direkt vid din förälders död, och således behöver du inte vänta på den andra makens bortgång, vilket regleras i 3 kap. 1 § 1 st. ärvdabalken.
Detta innebär att du har rätt att få ut din laglott enligt 7 kap. ärvdabalken.
När det gäller din fråga om själva dödsboet kan dödsbodelägare vara den dödes efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare. Vilka som är dödsbodelägare fastställs först vid bouppteckningen. Fram till bouppteckningen måste därför någon tillfälligt ta hand om och vårda egendomen. Oftast är det den som bott tillsammans med den avlidne som tar hand om sådant som inte kan vänta till bouppteckningen är klar. Men de som kan vara dödsbodelägare är personer med arvsrätt. Det kan till exempel vara den dödes partner, barn eller någon annan som den döde hade önskat ska få ärva.
Eftersom er pappas fru har arvsrätt har hon rätt att vara dödsbodelägare, men även du och din bror. Ifall du känner att ni inte kommer överens om hur dödsboet ska skötas eller arvet fördelas kan tingsrätten, utse en utomstående till boutredningsman, skiftesman eller bodelningsförrättare.
Sammanfattningsvis har er pappas fru förmodligen rätt att vara dödsbodelägare, precis som du. Ifall ni känner att ni inte kommer överens rekommenderar jag dig att genom tingsrätten - utse en utomstående till boutredningsman, skiftesman eller bodelningsförättare.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar