Vem får parkera vid besöksparkeringen?

2021-10-27 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Jag bor själv men min flickvän är på besök väldigt ofta och hon är skriven på en annan adress. Hon ställer sig då utanför min bostad på besöksparkeringen, det finns ingen skylt för hur länge man får stå där. Grannarna har lagt märke till att hon står där ofta och kommer och bråkar även fast det inte finns andra p-platser tillgängligt. Får hon stå där så ofta hon vill eller måste hon ställa sig på ett annat ställe?
SVAR

Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Allmänt

Parkeringsplatser som har tilläggstavlan besökande orsakar ofta problem av det här slaget. Det som alltid gäller är att det är förbjudet att parkera på en besöksplats vid sitt hem eller sin arbetsplats. Dessutom ska parkeringen användas av besökande till den fastighet eller det område som har anordnat parkeringen.

Ditt fall

Eftersom du beskriver att din flickvän är folkbokförd på en annan adress, och därmed inte hos dig, är utgångspunkten att hon är att betraktas som en besökare. Skulle det däremot vara så att hon istället har sin vistelse hos dig, dvs. regelmässigt tillbringar sin dygnsvila hos dig, är hon att anses vara bosatt hos dig och ska i ett sådant fall inte parkera hos dig.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Sara Djogic
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1354)
2021-12-01 Hur får man tag på målnummer från migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen?
2021-11-30 Är det en plikt att rösta i Sverige?
2021-11-30 Vad händer om man blir påkommen med en mobil på anstalt?
2021-11-30 Kan jag få rättshjälp?

Alla besvarade frågor (97623)