Vem betalar fortkörningsböter vid fortkörning med lånad bil

2019-08-10 i Trafikbrott
FRÅGA
Jag lånade ut min bil till några kompisar som åkte till Holland, och nu har jag fått hem fortkörningsböter från Holland. Måste jag betala dom? Jag har ju aldrig ens varit Holland
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande fortkörningsböter är det endast bilens förare som kan bötfällas, vilket innebär att du som ägare endast kan bötfällas om det var du själv som körde bilen vid fortkörningstillfället.

I ditt fall var bilen utlånad vid fortkörningstillfället, vilket gör att det är föraren vid det tillfället som gjort sig skyldig till överträdelsen. Därför saknas det förutsättning för att du som ägare ska bli skyldig att betala eventuell fortkörningsböter. Om polisen inte på egen hand kan identifiera föraren skickar de en förfrågan till dig, bilens ägare, om vem som har kört fordonet. Får polisen ingen information om vem som kört bilen eller vem som direkt kan kopplas till dig som bilägare är det svårt för polisen att fortsätta med utredningen.

Eftersom det i Sverige inte finns en angivningsplikt, det vill säga krav på att bilens ägare måste upplysa om vem det var som körde bilen vid fortkörningstillfället, skulle ni båda kunna komma undan skyldigheten att betala fortkörningsboten. Däremot är det vettigt av dig som ägare av bilen att uppge vem det var som körde bilen om namnet på personen efterfrågas och du vet vem det var.

Slutligen några viktiga råd om beteende i trafiken

Med detta sagt bör man alltid göra rätt för sig då det skulle bli skadligt för samhället om alla kör över hastighetsbegränsningar bara för att de tror att de kan komma undan fortkörningsavgifter. Det är aldrig okej att överträda trafikregler eftersom det inte bara är du som kör bilen som påverkas av ditt beteende i trafiken.

Syftet med fartkameror kan du läsa mer om på Trafikverkets hemsida.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Alexandra Madsen
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (850)
2020-02-12 Polis säger att jag kört för fort utan bevis
2020-02-05 Följder vid fortkörning med lånad bil
2020-02-02 Kan en arbetsgivare se om en arbetstagare har fått körkortet indraget eller blivit dömd för rattfylla?
2020-02-01 Att låna ut sin bil till någon som inte har körkort

Alla besvarade frågor (77155)