Vem behåller katten?

2017-07-19 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej!Jag och min sambo har en katt tillsammans. Vi båda står på kontraktet och vi betalar olika saker för honom olika mycket. Min sambo betalade med mina pengar, jag fört över till hans sparkonto för gemensamt bruk när vi köpte vår katt. Om vi separerar, vem äger katten då? Ingen av oss kan tänka sig att skiljas från honom men vi båda känner att det vore bättre för honom om han fick bo på en plats.Tack för svar!
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

När egendom köpts för gemensamt bruk mellan sambor så kan den part som inte står på ett kontrakt men bidragit ekonomiskt ändå anses vara samägare till egendomen (se HD:s dom NJA 2008 s. 826). Det är emellertid svårt för mig att avgöra hur mycket ni var för sig bidragit ekonomiskt till katten. Båda står på kontraktet och får därför anses vara ägare till egendomen. Ni är därför tvungna att komma överens om vem som får katten då ni båda är att anses som ägare. Om du betalat lite mer så kan det vara rimligt att du behåller katten.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (597)
2021-07-07 Handlat utan samtycke vid samägd fastighet?
2021-07-06 Tvångsförsäljning av hus
2021-06-30 Dold samäganderätt till hund
2021-06-22 Kan en delägare kräva att samägd fastighet säljs?

Alla besvarade frågor (94235)