Vem ärver när bröstarvingar och föräldrar är avlidna?

2017-07-06 i Arvsordning
FRÅGA
En kvinna har blivit änka. Det finns inga barn och inga föräldrar. Kvinnan har 10 syskonbarn och hennes tidigare make har 1 bror och en död systers 2 barn. Hur fördelas arvet när kvinnan dör?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Arvsordningen finns att hitta i ärvdabalken. Där kan man läsa att ordningen är:

1. Den avlidnes barn. Om det finns finns några barn i livet ärver barnbarn, om det inte finns några barn alls går man vidare till nästa led.

2. Den avlidnes föräldrar. Om även föräldrarna är döda ärver den avlidnes syskon. Om även syskonen är döda så ärver syskonbarn.

3. Den avlidnes mor- och farföräldrar. I sista ledet finns den avlidnes mor- och farföräldrar, om de är döda ärver farbröder, fastrar, morbröder och mostrar.

Det här är alla som ärver, lagen finns att läsa här (se 2 kap. 1-4 §§). Finns ingen av dessa släktingar i livet tillfaller arvet allmänna arvsfonden om det inte finns något testamente. Tidigare make har inte rätt till något arv.

Arvet kommer alltså fördelas mellan syskonbarnen. Eftersom jag inte vet hur många syskon kvinnan hade kan jag inte ange exakt hur arvet fördelas, men det kommer inte delas på 10 lika delar. Arvet kommer delas hälften var för den avlidnes föräldrar och eftersom de är döda kommer deras arvslotter delas upp mellan deras barn (om alla är helsyskon kommer de att få lika delar av arvet). Sedan går arvet vidare och varje syskons arvslott kommer delas upp på respektive syskons barn. Det innebär att om ett syskon har två barn så får de barnen 50 % av sin förälders arvslott, om ett annat syskon har fyra barn kommer de barnen att få 25 % av sin förälders arvslott.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1639)
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?

Alla besvarade frågor (94370)