Vem ärver morfar?

2017-09-27 i Arvsordning
FRÅGA
Vi är två barnbarn, som är ensamma bröstarvingar till vår morfar då vår mor sedan tidigare gått bort. Kvar finns av vår far som var gift med vår mor vid hennes bortgång. Vem ärver vår morfar av oss tre och kan ett testamente mellan vår mor och far eller vår morfar och mor påverka arvslotterna?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar vem som ärver vad om din morfar går bort.

Det är ni barnbarn som ärver er morfar till lika delar, 2 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB). Er pappa ärvde er mamma när hon dog om allt gick rätt till. Ni kommer få både er mammas och pappas arv när er pappa sen dör. Men er pappa har inte rätt till er morfars arv.

Självklart kan detta ändras om det finns ett testamente mellan er morfar och mamma. Om testamentet sa att er pappa skulle få arvet efter er morfar så gäller det. Men ni som bröstarvingar har då rätt att begära er laglott (hälften av vad er arvslott är), 7 kap. ÄB. Ett testamente mellan er pappa och mamma kan dock inte påverka arvet från er morfar.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1645)
2021-08-04 Vem ärver efter min far?
2021-08-02 Kan man ärva av sina syskon?
2021-08-02 Ärver jag hela min brors kvarlåtenskap?
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?

Alla besvarade frågor (94628)