FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTArvsordning16/12/2019

Vem ärver min syster?

Hej,

Jag undrar hur arvsrätten ser ut i följande fall.

Min far avled i februari i år. Jag, min bror och vår syster ärvde honom.

Våra föräldrar är skilda sedan många år tillbaka.

Vår gemensamma mor är livet.

I december avled min syster. Vem eller vilka ärver min syster?

Med vänlig hälsning


Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arv finns stadgade i ärvdabalken (ÄB) som är tillämplig lag för din fråga. I mitt svar förutsätter jag att din syster inte är gift. Om hon är gift blir svaret delvis annorlunda.

Hur ser arvsordningen ut?

Om den avlidne inte har skrivit något testamente fördelas arvet enligt den legala arvsordningen. I första hand är det den avlidnes bröstarvingar (barn, barnbarn osv.) som har rätt till arv (2 kap. 1 § ÄB). Om den avlidne inte har några bröstarvingar går arvet till den avlidens föräldrar som tar hälften var. Om någon av föräldrarna är avlidna delar den avlidnes syskon på den förälderns del (2 kap. 2 § ÄB).

Vem eller vilka ärver min syster?

Om din syster saknar bröstarvingar och inte har skrivit något testamente kommer hennes kvarlåtenskap att fördelas i två lika stora delar på hennes mamma och hennes pappa. Eftersom er gemensamma mor är i livet får hon ärva sin del av din syster. Eftersom er pappa har avlidit får ni som syskon dela på hans del av arvet efter er syster.

Sammanfattningsvis får er mor halva arvet från er syster medan du och din bror (och andra ev. syskon) delar på den del av er systers arv som egentligen skulle tillfallit er pappa.

Jag hoppas du fick svar på din fråga! Undrar du något mer går det bra att ställa en till fråga eller skriva en kommentar här under.

Med vänliga hälsningar

Jonna JohanssonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?