Vem ärver min och min systers enskilda egendom?

2017-10-05 i Arvsordning
FRÅGA
Min syster och jag har fått skog av våra föräldrar, som enskild egendom. Min syster har inga barn. Jag har en son. Vi är båda gifta 1) Om jag dör före min syster; vem ärver min enskilda egendom? 2) Om min syster dör före mig; vem ärver hennes enskilda egendom?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler för vad som utgör arv när du är gift och vem som har rätt att ärva hittar du i äktenskapsbalken (ÄktB) och i ärvdabalken (ÄB). Jag utgår i mitt svar från att ni inte har skrivit något testamente som går före arvsordningen i ärvdabalken.

Vad utgör arvet?

Om man är gift ska man vid ena makens död göra en bodelning. (9 kap.1 § ÄktB) I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, vilket är all egendom som inte är enskild egendom. (10 kap. 1 § ÄktB) Vid en bodelning ska först makarnas andelar i boet beräknas (11 kap. 1 § ÄktB). Det gör man genom att räkna ihop var och en av makarnas giftorättsgods, gör avdrag för de skulder de har och sen delar man det som återstår på hälften (11 kap. 2 § ÄktB) och (11 kap. 3 § ÄktB).

Din och din systers arv kommer alltså bestå av era halvor från bodelningen och skogen ni äger som enskild egendom.

Vem har rätt att ärva?

Den första arvsklassen och de som alltså har rätt att ärva i första hand är den dödes bröstarvingar. (2 kap. 1 § ÄB) Bröstarvingar är den dödas barn, eller om de är döda, den dödas barnbarn.

Den andra arvsklassen och de som alltså har rätt att ärva om den döda varken har barn eller barnbarn är den dödas föräldrar. Om båda föräldrarna är döda har den dödes syskon rätt att ärva. Om den dödes syskon är döda så ärver syskonbarnen. (2 kap. 2 § ÄB)

Maken ärver med förtur

Om man är gift när man dör så ärver dock den kvarlevande maken hela arvet med förtur. (3 kap. 1 §) Det betyder alltså att maken ärver allting framför den dödas arvtagare och att den dödas arvtagare får ut arvet först när även den kvarlevande maken dör.

Om du dör före din syster

Om du dör före din syster så kommer alltså din make, om hen fortfarande lever, att ärva hela din egendom med förtur. (3 kap.1 § ÄB) Först när din kvarlevande make dör kommer din son som är din enda bröstarvinge att få ut arvet efter dig, det kallas för efterarv. (3 kap. 2 § ÄB)

Om din syster dör före dig

Om din syster dör före dig kommer hennes make, om hen fortfarande lever, att ärva hela hennes egendom med förtur. (3 kap. 1 § ÄB) Först när hennes kvarlevande make dör kommer du att få ut arvet efter henne, det kallas för efterarv. (3 kap. 2 § ÄB) Eftersom hon inte har några bröstarvingar och jag utgår från att era föräldrar är döda, så kommer du som tillhör andra arvsklassen alltså få hela arvet efter din syster när hennes make dör. (2 kap. 2 § ÄB)

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1642)
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?
2021-07-31 Se till att syskonbarn inte kan ärva
2021-07-31 Fördelning av arv
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv

Alla besvarade frågor (94564)