Vem ärver min man, jag eller hans syster?

2017-05-31 i Enskild egendom
FRÅGA
Jag och min sambo ska gifta oss, och har skrivit äktenskapsförord att all egendom nu och i framtiden är enskild. Om min man avlider före mig, ärver jag då honom eller ska hans syster ärva en del?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om din man avlider är det i första hand hans bröstarvingar (barn) som skall ärva honom, detta framgår av 2 kap 1 § Ärvdabalken(ÄB). Arvet efter honom kommer då att vara hans enskilda egendom. Jag förutsätter dock här i mitt svar att det inte finns några bröstarvingar. Finns det inga bröstarvingar till din man går arvet efter honom till dig (hans maka) enligt 3 kap 1 § ÄB. Det är således du och inte hans syster som ärver din man.

Din mans syster kan däremot efter din död ha rätt till efterarv efter din man. Detta framgår av 3 kap 2 § ÄB. Det är då den delen av din egendom vid din död som kommer från din mans arv som kommer att fördelas på din mans levande arvingar. Om din mans syster eller barn till syster eller barn till dessa osv. lever vid din bortgång så kommer de ha rätt till efterarv från din man. Den andra delen av din egendom vid din bortgång som härstammar från dig kommer däremot att delas upp på dina arvingar.

Äktenskapsförordet kommer således inte att spela någon roll för arvsrätten om din man dör (förutsatt att ingen av er har några barn). Det är först efter er bådas död som uppdelningen av egendomen får betydelse för era arvingar.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Hör gärna av dig om du har några vidare funderingar.

Louise Kjellberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (412)
2021-07-25 Vad innebär makarnas rätt till giftorätt?
2021-07-16 Kan man göra sitt arv till enskild egendom hos sina arvstagare?
2021-06-30 Hur blir det vid bodelning om fastighet skrivits över på endast en av makarna?
2021-06-30 Vad är enskild egendom och hur fördelas det på arvingar?

Alla besvarade frågor (94271)