Vem ärver min farbror?

Vihar en farbror som nyligen avlider. Vem ärver honom. Han var gift förut och inga barn. Det gjordes en bouppteckning när hans fru gick bort. Är det vi som ärver honom, eller ärver även hans frus syskonbarn honom?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Den aktuella lagen är Ärvdabalken.

Jag tolkar det som att din farbror vad gift, inte hade barn och inte har andra släktingar i livet förutom er (syskonbarn).

Eftersom hans fru dog innan honom, innebär det att han ärvde henne i egenskap av efterlevande make. (3 kap 1 §) När makarna dör återgår den egendom som tillhörde vardera make till dennes "sida" och efterlevande familj i enlighet med arvsordningen. Om din farbror inte hade sina föräldrar i livet innebär det att eventuella syskon är de aktuella arvtagarna, och får dela hans efterkrav lika mellan sig. Är inte heller dessa i livet går det vidare till er syskonbarn, som ska dela lika på den andel som era föräldrar/hans syskon skulle haft rätt till. (2 kap 2 § 2 st)

Ni ärver alltså din farbrors egendom, men dessförinnan kommer efterarvet efter hans fru att räknas bort. Hennes del kommer tillfalla hennes sida/familj på samma sätt som din farbrors egendom tillfaller er. Efterarvet består i samma andel som han ärvde sin fru då hon dog. (3 kap 2 §)

Sammanfattning och råd:

Ni syskonbarn kommer ärva din farbror utifrån förutsättningarna ovan, och efterarvskvoten efter hans fru kommer återgå till hennes efterlevande.

Det kan vara lite krångligt med bouppteckningen, varför det kan vara en god idé att ta hjälp utav en bouppteckningsman om ni är osäkra.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen. Det finns även en möjlighet att kontakta våra jurister via både mail och telefon om det skulle vara till hjälp: https://lawline.se/contact


Med vänlig hälsning,

Felicia OlssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo