Vem ärver min avlidne halvbror?

2019-10-02 i Arvsordning
FRÅGA
Hej! Min halvbror har gått bort nyligen och har ingen fru/sambo eller barn. Vi var 3 syskon och har samma mamma , som fortfarande finns i livet, men min halvbror samt halvsyster har en annan pappa som är avliden sedan många år. Hur är arvsordningen i detta fall ? Vem ärver min halvbror ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vem som ärver när någon avlider regleras i ärvdabalken (ÄB).

Den legala arvsordningen

Vem som har rätt att ärva regleras genom den legala arvsordningen. Den består av tre arvsklasser, första andra och tredje. De som ingår i första arvsklassen har rätt att ärva i första hand. Det är den avlidnes bröstarvingar, det vill säga dennes barn (2 kap. 1 § ÄB). Du skriver att din halvbror inte har några barn, vilket innebär att man går vidare till arvsklass två. I den andra arvsklassen ingår den avlidnes föräldrar (2 kap. 2 § ÄB). Föräldrarna ska få hälften var av arvet. Detta innebär att din halvbrors mamma och hans pappa har rätt till hälften var av hans arv.

Barn kan träda i sina föräldrars ställe

Inom svensk rätt finns en princip som kallas för istadarätten. Den innebär att ett barn kan träda i sin avlidne förälders ställe och ta emot ett arv som föräldern skulle fått om denne varit i livet (2 kap. 2 § andra stycket ÄB). Även halvsyskon kan träda i en, med den avlidne, gemensam förälders ställe och ärva efter sitt halvsyskon (2 kap. 2 § tredje stycket ÄB).

Vad innebär detta i din situation?

Detta innebär att din halvbrors mamma och hans pappa ska dela lika på hans arv. Eftersom hans mamma är i livet ska hon få sin halva. Eftersom hans pappa är avliden ska pappas andra barn träda i hans ställe. Alltså kommer din halvsyster träda i sin pappas ställe och få den andra halvan av arvet. Detta innebär att du inte kommer ärva din halvbror, eftersom er gemensamma mamma fortfarande är i livet.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga! Mvh,

Emma Johannesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Jag AHdriver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-10-03 13:55
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1255)
2019-10-20 Rätt för barn till arvinge att träda i hans eller hennes ställe som arvtagare om arvingen avlidit.
2019-10-20 Vem ärver om man inte har barn eller är gift?
2019-10-16 Har halvsyskon rätt till arv?
2019-10-16 Kan en svärfar ärva en lägenhet utomlands?

Alla besvarade frågor (73827)