Vem ärver ett hus utomlands?

2019-09-27 i Arvsordning
FRÅGA
HejOm jag köper ett hus i Serbien. Vem ärver det om jag dör?Jag har både Svensk o Serbisk medborgarskap.Min man o söner är svenskar.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt arvsförordningen artikel 21.1 ska lagen i det land där den avlidne hade sin hemvist, dvs. bodde, vid sin död tillämpas på frågor som gäller arv. Det finns dock ett antal undantag från denna regel, t.ex. om den avlidne har en uppenbart närmare anknytning till en annan stat.

Om den avlidne hade sin hemvist i Sverige ska svenska lagar tillämpas och då gäller ärvdabalken. Enligt 2 kap. 1 § ska bröstarvingar, alltså barn, ärva sina föräldrar. Beroende på om dina söner är dina och din mans gemensamma barn, så ska den efterlevande maken ärva med förfoganderätt, vilket framgår av 3 kap. 1 § ÄB. Det innebär att han får arvet tills att han själv går bort och att det därefter går till barnen. Om de endast är dina barn så kan de få ut sitt arv direkt. Hur som helst så ska dina barn ärva dig, förutsatt att det är svensk lag som gäller.

Om du skulle ha din hemvist i Serbien så skulle förmodligen serbiska lagar gälla.

Med vänlig hälsning

Mathilda Ekdahl
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
H14allå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-28 09:00
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1253)
2019-10-16 Har halvsyskon rätt till arv?
2019-10-16 Kan en svärfar ärva en lägenhet utomlands?
2019-10-15 Har barbarn arvsrätt om deras förälder är avliden?
2019-10-15 Har efterlevande make arvsrätt till en villa som den andre maken äger?

Alla besvarade frågor (73804)