Vem ärver ensamstående utan testamente?

Hej

Min fråga är hur arvet fördelas då den avlidne var ensamstående och inte hade egna barn. Det finns inget testamente. Arvet ska som jag förstår det då gå upp till föräldrarna. Den ena av den avlidnes föräldrar lever och den andre är avliden sedan tidigare. Den avlidne har även tre syskon med samma föräldrar. Dessutom har den tidigare avlidne föräldern ett barn med annan person, Dvs ett halvsyskon till de övriga tre barnen. Detta halvsyskon är avliden men har ett barn. Jag är införstådd med att hälften av den avlidnes tillgångar ska gå till den levande föräldern, men hur bör den avlidnes förälderns andel (1/2 av tillgångarna) fördelas.

Tack för ett bra forum.


Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Ärvdabalkens 2 kap finns arvsklasserna uppräknade, alltså i vilken turordning arvingar ska ärva. Om något testamente inte finns och inte heller några bröstarvingar är det korrekt att föräldrarna ärver. Som du skrev ärver den levande föräldern hälften, detta framgår av 2 kap. 2 § 1 st Ärvdabalken.

Är en förälder avliden delar arvlåtarens (personen vars arv ska fördelas) syskon på den lott som skulle ha tillfallit föräldern, 2 kap. 2 § 2 st. Ärvdabalken. Av 2 kap. 2 § 3 st. framgår att halvsyskon tillsammans med helsyskon tar del av lotten. Vidare framgår att ett halvsyskons barn träder in förälderns ställe.

För att sammanfatta så kommer halva arvet tilldelas den levande föräldern. Den andra halvan kommer att delas på fyra mellan de tre helsyskonen och halvsyskonets barn.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Alex SkepastianosRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo