Vem ärver efter min farmors bror och finns det en laglig rätt att ärva oavsett testamente?
Om min farmors bror dör och han har inga andra släktingar i livet mer än jag och min bror som är den avlidnes syskons barns barn samt min faster som är den avlidnes syskons barn, har vi någon laglig rätt att ärva?
Om han har testamenterat allt till andra personer, kan vi hävda någon laglig arvsrätt?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I första hand ska den avlidnes barn ärva (2 kap 1 § ÄB). Om personen inte skulle ha några barn eller barnbarn går arvet istället vidare till dennes föräldrar (2 kap 2 § ÄB). Om även den avlidnes föräldrar skulle ha gått bort går arvet istället vidare till eventuella syskon, alltså din farmor (2 kap 2 § ÄB). Farmodern ärver då hela arvet efter sin bror. Eftersom er farmor har gått bort kommer hennes andel att gå vidare ner till hennes barn (er far och er faster) som får dela lika på hennes andel (2 kap 2 § 2 st ÄB). Hälften av arvet går med andra ord till er faster och den andra halvan till er far. Då även er far har gått bort får du och din bror dela lika på hans andel. Ni får därmed hälften av hälften av arvet, det vill säga totalt 25 % av arvet var. Er faster får 50 %.
Ovanstående gäller om det inte finns något testamente. Om det skulle finnas ett testamente som uppfyller formkraven kan arvsordningen förändras. Ett testamente ska gälla precis som det är skrivit som huvudregel. Ifall den avlidne ville testamentera bort sin egendom till någon/något helt annan/annat ska detta ske. De enda som alltid har en rätt att ärva en viss andel är den avlidnes eventuella barn. Dessa har alltid rätt att få ut minst sin laglott. Andra arvingar har ingen "rätt" att ärva utan ärver endast om det inte finns något testamente som säger något annat.
Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning