Vem ärver efter avliden makes föräldrar?

2017-09-17 i Arvsordning
FRÅGA
Min fru har gått bort, och vi har 2 gemensamma barn. Vem ärver vad efter att min frus föräldrar går bort?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att arvet av din fru redan har fördelas och att du vill veta vad som händer med arvet av din frus föräldrar när de båda har gått bort.

Frågan rör arvsrätt och den legala arvsordningen. Reglering av arvsrätt sker i Ärvdabalken (ÄB).

Den legala arvsordningen består av 3 olika arvsklasser.

Första arvsklassen består av barn till den avlidna.

Andra arvsklassen består av föräldrar eller syskon till den avlidna.

Tredje arvsklassen består av mor- och farföräldrar till den avlidna (2 kap. 1-3 § ÄB).

I din fråga kommer bara första arvsklassen att vara aktuell. I första arvsklassen ärver bröstarvingar (barn) till den avlidna. Dina barn är bröstarvingar till dig och din fru. Din fru var bröstarvinge till hennes föräldrar och skulle ärva av dem (2 kap. 1 § ÄB).

Det viktigaste med första arvsklassen är att den är öppen: ” arvlåtarens barn taga lika lott. Är barn dött, skola dess avkomlingar träda i dess ställe, och skall var gren taga lika lott”.(2 kap. 1 § 2 stycket ÄB).

Att en arvsklass är öppen innebär att rätten till arvet går vidare ner i ”ledet” så länge det finns en arvinge i första arvsklassen. Vilket innebär om den dödas barn är död men har egna barn, får dessa barn arvet i stället. Barnbarn kan därför ärva av sina mor- och farföräldrar.

Arvet som din fru skulle ha fått, om hon varit i liv, går därför till hennes bröstarvingar enligt den legala arvsordningen och första arvsklassen (2 kap. 1 § 2 stycket ÄB). Hennes barn. Era gemensam barn kommer därför att ärva av deras mormor och morfar eftersom din fru är död (2 kap. 1 § ÄB). Barnen kliver in i den rätten till arv som din fru hade mot hennes föräldrar.

Viktigt att tänka på här är att detta gäller när båda din frus föräldrar har dött. Om bara ena föräldern dör så ärver den andra föräldern med fri förfoganderätt (3 kap. 1 § ÄB). Dina barn har då rätt till efterarv på samma sätt som din fru skulle ha haft (3 kap. 2 § ÄB).

För att svara på din fråga så kommer din och din frus gemensam barn att ärva efter din frus föräldrar (när båda har dött). Barnen har rätt att tillsammans få så mycket arv som din fru skulle ha fått. Barnen får sen dela lika på arvet, barnen ärver alltså hälften var av det arv som din fru skulle ha fått (2 kap. 1 § ÄB).

Hoppas du fick svar på din fråga.

Sofia Wedin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1642)
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?
2021-07-31 Se till att syskonbarn inte kan ärva
2021-07-31 Fördelning av arv
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv

Alla besvarade frågor (94564)