Vem ärver?

2017-07-23 i Arvsordning
FRÅGA
MIN FARBROR ÄR ÄNKEMAN. HAN HAR INGA BARN. ÄR DET HANS SYSKONS BARN ELLER HANS BRODER, SOM ÄRVER DÅ? FINNS BARA 1 KVAR.MIN ANDRA FARBROR HAR BARN OCH FRU OCH DET ÄR VÄL DOM SOM ÄRVER ELLER HUR?KAN JAG GÖRA MINA BARN ARVLÖSA?TESTAMENTERA MIN EGENDOM TILL SAMBON FRUN ELLER ANDRA GUMMIBARN SOM INTE ÄR MINA BIOLOGISKA?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När en person dör ska personens kvarvarande tillgångar fördelas. Detta sker genom arv. I de olika arvsklasserna finns olika personer som kan ärva den avlidne. Den första arvsklassen består av arvlåtarens barn. Har den avlidne personen inga barn ärver istället personer i den andra arvsklassen. Den andra arvsklassen består av arvlåtarens föräldrar. Om föräldrarna inte är vid livet ärver den avlidne personens syskon. Om arvlåtaren inte heller har syskon vid livet ärver syskonets barn, 2:1-2 Ärvdabalk (1958:637) (ÄB).

Om din farbror har föräldrar vid livet kommer de att ärva honom. Om din farbrors föräldrar är avlidna kommer istället din farbrors bror att ärva.

Jag kommer nu besvara din fråga som gäller vem som ärver en person som är gift. Om personen är gift när den avlider ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken, 3:1 ÄB. Om makarna har ett gemensamt barn han barnet rätt till arv efter sina föräldrar när båda gått bort.

Jag kommer avslutningsvis att besvara din fråga om man kan göra sitt barn arvlös. I ÄB finns en regel som säger att en bröstarvinge (den avlidne personens barn) alltid har rätt till laglott, 7:1 ÄB. Laglotten utgör hälften av de kvarvarande tillgångarna. Om du testamenterar bort all din egendom måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet för att få sin laglott. Begäran om jämkning måste ha skett inom sex månader från delgivningen av testamentet. Delgivning betyder att en kopia av testamentshandlingen (i bestyrkt avskrift) överlämnas till arvingen 14:4 ÄB. Om bröstarvingen inte begärt jämkning inom sex månader förlorar han eller hon sin rätt till laglott, 7:3 ÄB.

Dessutom har var och en rätt att själv bestämma vad man vill göra med sin egendom under sin livstid. En person har ingen skyldighet att spara pengar eller andra tillgångar som kan fördelas mellan barn, partner eller andra släktingar.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Malin Brännström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1644)
2021-08-02 Kan man ärva av sina syskon?
2021-08-02 Ärver jag hela min brors kvarlåtenskap?
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?
2021-07-31 Se till att syskonbarn inte kan ärva

Alla besvarade frågor (94603)