Vem ansvarar för fortkörning vid fortkörning med lånad bil?

2019-08-28 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej har fått brev från polisen i Sverige/Danmark för fortkörning på 122 km på 90 väg. Bilen är reg på mig men inte jag som kört. Måste jag uppge vem som kört min bil? Blivit uppmanad att erkänna/ förneka, godta böter/ godta INTE böter. Hur gör jag, kan jag bli straffad, indraget körkort, eller annat.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att personen som lånat din bil fastnat på en fartkamera.

Hur drabbas du som ägare när någon annan fotograferas för fortkörning med din bil?

Det är polisen som ansvarar för att utreda fortkörning som registreras av fartkameror. Vid fortkörningsböter är det endast bilens förare som kan bötfällas, vilket innebär att du i egenskap av bilens ägare endast kan bötfällas om det var du själv som körde vid tillfället för överträdelsen. Om polisen under sin utredning inte lyckas identifiera föraren, skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som har kört fordonet vid tillfället för fortkörningen. Det finns då inte något krav på att bilens ägare måste uppge vem det är som har kört bilen, och det kan då bli svårt för polisen att komma vidare i sin utredning.

Sammanfattningsvis kommer du som ägare till bilen inte att kunna straffas för att någon annan har kört för fort med din bil, och du har inte heller någon skyldighet att uppge vem det är som har kört vid tillfället.

Syftet med fartkameror

Samtidigt bör det sägas att det kan vara väldigt viktigt att göra rätt för sig, med tanke på vilka konsekvenserna skulle kunna bli om alla började köra över hastighetsbegränsningarna bara för att de tror att de skulle kunna komma undan fortkörningsböter. Det är inte bara föraren av bilen som kan påverkas av sitt beteende i trafiken och på sträckor med fartkameror beräknas antalet dödsolyckor minska med 20-30 %. Detta samt vidare syfte och statisk för fartkameror, hittar du på Trafikverkets hemsida.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Hälsningar,

Felicia Fredin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll