Vem ansvarar för begravning?

2020-10-03 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej Vår mamma och precis gått bort hastigt och vi 4 syskon står i dödsboet men vem bestämmer över begravningen ? Frågan är då min Mormor anser sig ha rätten att bestämma då hon är min avlidna mammas mamma, skall tillägga att vi i dödsbot är överens.
SVAR

Hej, jag beklagar förlusten och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga. Svaret regleras i begravningslagen.

Utgångspunkten är att er mammas önskan kring kremering/begravning så långt som möjligt ska följas (begravningslagen 5:1). Lagen pekar bara ut att en närstående/anhörig ska sköta begravningen. Det är alltså upp till någon att ta på sig detta uppdrag. Kan ni inte komma överens kan ni få hjälp med medling. Då är det huvudmannen för begravningsverksamheten på orten där er mamma var folkbokförd som ska vara medlare mellan er (begravningslagen 5:3 1st). Om medlingen misslyckas är det länsstyrelsen som avgör (begravningslagen 5:4)

Eftersom ni är överens behöver ni alltså inte blanda in juridiken i detta. Har ni fler frågor är ni varmt välkomna att ställa dessa till oss på Lawline.

Adam Winqvist
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1287)
2021-05-05 Har Sverige ratificerat konventionen om mänskliga rättigheter för funktionsnedsatta?
2021-05-01 Varför får barer hälla ut min alkohol vid stängning?
2021-05-01 Kan medborgare nekas inresa?
2021-04-30 Tillgänglighet av domslut

Alla besvarade frågor (92029)