Vart ska man folkbokföra sig när man prövar samboförhållande?

2019-08-29 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Hej! Jag ska i december hyra ut min hyreslägenhet 1 år i Stockholm för att prova sambolivet i Boden. Då det är långt avstånd emellan och tanken är att inte komma hem igen så undrar jag om det är okej om jag folkbokför mig i Boden med honom under tiden jag hyr ut? Dels för att det är under så lång tid och jag vill vara folkbokförd där jag faktiskt kommer att bo i alla fall under kommande året. Eller är det vanlig adressändring och "Särskild postadress" som gäller?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga finner vi i Folkbokföringslagen.

Du ska vara folkbokförd där du är bosatt

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover. Detta framgår av 6-8 §§ Folkbokföringslagen.

Om du bor någonstans under en kortare tid behöver du inte ändra din folkbokföringsadress, enligt 8 § Folkbokföringslagen. Du får däremot göra det om du vill. Definitionen av kortare tid är ungefär ett år. Om du däremot bor på en plats längre än ett år bör du byta folkbokföringsadress.

Särskild postadress

Har du ett tillfälligt boende som du vill få din post till, men inte ändra folkbokföringsadress till, kan du anmäla adressen till Skatteverket som särskild postadress. Du måste bo på adressen under minst sex månader. När du anmäler en särskild postadress får du all din post skickad dit, precis som med eftersändning, men utan att byta folkbokföringsadress.

Du kan folkbokföra dig i Boden

Eftersom man bör folkbokföra sig där man har sin dygnsvila finns det inga hinder för dig att folkbokföra dig i Boden med din sambo. Som du ser i mitt svar går det också bra att fortsätta vara folkbokförd i Stockholm i cirka ett år och använda "särskild postadress" för att få posten till din adress i Boden. Det är helt och hållet upp till dig. Folkbokföringsorten kan påverka saker som bostadsbidrag, barnbidrag, sjukvård samt huvudsakligen din skattesats.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har några fler funderingar är du välkommen att skicka in en ny fråga eller skriva i kommentarsfältet.

Ha det bra!

Vänligen,

Hashim Mohammed Ritha
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
B9Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-29 15:29
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (460)
2019-09-15 Håller förvaltningsrätten muntlig förhandling i överklagade mål?
2019-09-15 Kan man få socialbidrag om man vägrar ta CSN?
2019-09-01 Medlemsskap i kommun grundat på delägarskap i fast egendom
2019-08-29 Vad kan en privatperson göra när barn far illa?

Alla besvarade frågor (72865)