Vart kan jag vända mig när hyresvärden inte åtgärdar problem med störande grannar?

Hej! Jag har vid flera tillfällen nu skrivit och ringt hyresvärden om grannarna ovanför min lägenhet som bråkar och stör, just i natt fick jag ringa polisen, det kom två polisbilar för att de bråkade, sprang runt, skrek på varandra, slogs och kastade grejer. Men ingenting händer. Hade klagat innan sommaren och det blev lugnt, för några veckor sen var det stök igen på morgonen och i natt var det storbråk. Jag har ingen möjlighet att flytta, för jag har gamla skulder jag håller på att betala och ingen hyr ut till mig. Men jag behöver sova för att orka gå till jobbet. Jag betalar min egen hyra med egna pengar men har inga rättigheter. Hur kan gå anmäla hyresvärden? Jag är inte medlem i hyresgästförening? Finns det någon annanstans jag kan vända mig till?

Mvh

Loreto Frias

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som boende i hyreslägenhet får man lov att tåla vissa störningar som hör till ett normalt liv. Men allvarliga störningar ska man inte behöva tåla och man ska till exempel få sova ostört på natten.(12 kap 25 § Jordabalken) Eftersom du har kontaktat din hyresvärd med detta innan och har inte fått störningarna åtgärdade så kan du kontakta hyresnämnden. Hyresnämnden kan då begära att hyresvärden ska åtgärda problemet.

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du alltid välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Felicia EkRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000