FrågaSTRAFFRÄTTTrafikbrott06/12/2013

Vårdslöshet i trafik?

Vårdslöshet i trafik Jag har fått ett strafföreläggande för vårdslöshet i trafik med påföljden 40 dagsböter. Bakgrunden är följande: Jag körde in i ett sidoräcke vilket ledde till att när jag parerade så voltade bilen och jag hamnade i diket på andra sidan vägen. Ingen annan blev skadad utan enbart plåtskador på min bil. Jag förnekade vårdslöshet i polisförhör med hänvisning till att jag höll hastigheten och hade kopplat in handsfree för mobiltelefonen. Jag blev sedan distraherad när inte telefonsignalen kom genom bilens högtalare och kände i stället efter mobilen med höger hand på passagerarsätet men den låg inte åtkomlig. När jag samtidigt ser ner på instrumentdisplayen stod det ”Svara?” Jag hinner tänka att ”då fungerade handsfree i alla fall” trycker på knappen på instrumentpanelen och direkt därefter kör jag in i sidoräcket. Ca 20 m innan vägräcket finns där en refug som gör att man som bilist måste svänga ut åt höger. Vid sidoräckets början där jag körde in svänger vägen in något. Det är detta jag har missat under den korta tid jag tittade på displayen. Jag menar att jag inte varit medvetet oaktsam utan förlorat uppmärksamheten pga att bilens tekniska utrustning inte fungerat som förväntat. Mitt intryck av polisens syn på saken är att min förklaring inte spelar någon roll eftersom jag har kört av vägen och därmed kunde ha orsakat en allvarlig olycka ifall en mötande trafikant skulle ha kommit. Jag funderar naturligtvis nu på vilka chanser jag har till ett frikännande i tingsrätten. Vilken bedömning gör ni? Skulle t ex tingsrätten väga in aspekter som hur platsen för olyckan ser ut? Jag upplevde inte att polisen gjorde det. Olyckan skedde före den 1 dec 2013 ifall detta spelar någon roll pga den nya lagen. Är det möjligt att dömas till ett hårdare straff än det jag har fått strafföreläggande om i tingsrätten om jag väljer att bestrida föreläggandet? Jag blev alltså delgiven misstanke om vårdslöshet i trafik av polisen. Offentlig försvarare beviljades inte till polisförhöret som pga detta skedde per telefon. Jag begärde att de skulle höra ett vittne som körde bakom och som intygade att jag höll hastigheten och kört normalt innan. Det gjorde de men enligt polisen förändrade detta ingenting. Gör det någon skillnad i Transportstyrelsens bedömning om ev indragning av körkortet ifall man har accepterat ett strafföreläggande eller om man i stället blir fälld i tingsrätten? Bilist

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga.


Du har fått ett strafföreläggande för vårdslöshet i trafik (1 § lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott). Rekvisiten för brottet är att du var vägtrafikant (ja) och förare/förande (ja) vid tillfället, att det skedde en trafikolycka (egentligen inget krav, men skadan på din bil bör vara tillräckligt för att det ska kunna klassas som trafikolycka) samt att du i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna (går ev. att debattera).


Jag tänkte ge dig lite rättsfall angående vårdslöshet i trafik.


I rättsfallet NJA 2007 s. 3 körde en bilist på en fotgängare, på grund av att bilisten bländats av solen. Bilisten friades på grund av att det hela bedömdes som en felbedömning, och inte ett medvetet risktagande. Värt att notera är att bilisten hade vidtagit försiktighetsåtgärder (fällt ner solskydd och sänkt hastigheten), vilket talade för att bilisten inte tagit ett medvetet risktagande, utan endast gjort en felbedömning.


I NJA 2009 s. 819 friades en bussförare trots att denne kört med mobiltelefon i ena handen och anteckningspapper i andra.


Som du noterat krävs oftast ett medvetet risktagande, men detta är inte helt nödvändigt (se bl. a. RH 1998:70 där en bilist körde över övergångsställe där annan bilist stannat för gående, och "En introduktion till specialstraffrätten" av Josef Zila, s. 26).


För mig tycks det som att vidtagna försiktighetsåtgärder påverkar starkt. Jag har en misstanke om att pratande i mobiltelefoner trots fallet med busschauffören inte är speciellt populärt, även innan lagändring. Att "fippla" med mobil och handsfree kan anses utgöra ett medvetet risktagande som inte är tillåtet, det kan även ses ur synvinkel att du (som faktiskt fick prata mobil i bilen) vidtagit skyddsåtgärder genom att använda handsfree, men att den tekniska utrustningen strulade och att detta orsakade din tillfälliga ouppmärksamhet som därför inte bör anses som en otillåten vårdslöshet. Jag har ingen klar uppfattning om hur tingsrätten kommer att döma vid en eventuell rättegång.


Du har fått ett strafföreläggande vilket du kan godkänna eller bestrida, och då ta upp det hela i huvudförhandling i tingsrätt. Vad jag kan se gör det ingen skillnad i transportstyrelsens bedömning av körkortsåterkallelse om man accepterar strafföreläggande eller fälls i tingsrätt (sett till 5 kap. körkortslagen). Möjligtvis skulle det väl kunna tala för att man sonat sitt misstag, lärt sig sin läxa och ändrat sig, och då eventuellt påverka marginellt, men det blir så många aber att jag knappast tror att det spelar roll.


Hoppas svaret varit till någon hjälp,


Med vänlig hälsning

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Trafikbrott? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo