FrågaARBETSRÄTTUppsägning och avskedande 28/08/2018

Var vänder jag mig för att få ut min lön när jag fått sparken?

Hej. Har en fråga angående att jag fick sparken från ett företag tidigare i år. Jag blev lovad att jag skulle få 2 v med lön. Men dom vill inte betala ut det. Tycker det är skitjobbigt och vet inte vart jag skall vända mig. Jag är inte med i facket.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Din fråga är ganska kortfattat ställd varför det inte går att ge ett helt exakt svar på den. Det föreligger exempelvis en skillnad om du med att du "fått sparken" menar att du blivit uppsagd (jfr 7 § första stycket Lagen om anställningsskydd, LAS) eller att du blivit avskedad (jfr 18 § första stycket LAS). Det framkommer heller inte om det finns något kollektivavtal på arbetsplatsen.

Mitt råd till dig då du inte är med i facket är att du vänder dig till en jurist. En jurist kan titta närmre på ditt fall och även företräda dig om det finns skäl att väcka talan mot din f.d. arbetsgivare för att begära lönen och eventuellt skadestånd. För ändamålet kan jag varmt rekommendera att du bokar tid med någon av våra duktiga och erfarna jurister hos Lawline. Mötet behöver inte ske personligen, om det underlättar för dig erbjuder vi även möten per e-post, telefon och Skype!

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Dennis LavessonRådgivare