Uppsägning vid företagsledande ställning

Jag tog 2012 en anställning som Business Unit Manager (inte VD) för ett AB i Sverige. Det fanns en som redan hade den rollen och också VD-titeln. Cirka två år senare avslutade VD´n sin position och jag fick ta över en del av hans arbete samtidigt som mitt uppdrag som BUM var att fortsätta driva enheten framåt. Jag blev registrerad på bolagsverket som VD men inget nytt avtal skrevs. Kompensation/mål fortsatte som tidigare - en fast lön och en rörlig del baserad på orderingången till bolaget. (inte vinst/marginal/tantiem eller annat i form av extra lön eller nytt kontrakt). Jag har fortsatt i 10 år under dessa förutsättningar tills jan-23 då jag fick ett ytterligare utökat uppdrag i Europa för den globala organisationen. Det som lades till uppdraget, var ansvar i Europa för Demand Creation (typ sälj) för en av tre affärsenheter (BU) som våra ägare i USA satt upp. Inte heller nu skrevs ett nytt kontrakt. Mål ändrades till att bli med ett Europeiskt fokus där egna mål och mål tillsammans med de andra BU-ansvariga kombinerades. I interna system står jag med titeln Business Unit GM vilket är den europeiska rollen för min BU – inte rollen jag h för Sverige. Jag känner att jag har två separata positioner i organisationen. Är jag med ovanstående i minne är skyddad av LAS eller på annat sätt? De nya ägarna vill att våra vägar skiljs och de hänvisar till det avtal som jag undertecknade 2012 där det svenska bolaget jag är anställd i, hänvisar till Almega och Unionen samt svensk lag.

Lawline svarar

Utifrån den information du har gett finns det flera aspekter att beakta enligt svensk lag, särskilt Lagen om anställningsskydd (LAS). Här är några relevanta punkter:


1. Skydd enligt LAS

Svensk lag, genom LAS (1982:80), ger ett starkt anställningsskydd för arbetstagare. Som utgångspunkt omfattas därmed alla anställda av LAS, såvida de inte uttryckligen undantas, exempelvis genom att inneha en företagsledande position. Även vissa med inslag av företagsledande positioner kan dock omfattas i yttersta undantagsfall. 


• Är du en företagsledare enligt LAS?

Enligt 1 § 2 st LAS undantas företagsledare från lagens tillämpning. Att du varit registrerad som VD i Bolagsverket kan tala för att du har en företagsledande ställning, men det är inte avgörande. Det avgörande är dina faktiska arbetsuppgifter, befogenheter och ansvar.

o Om du haft ett stort självständigt ansvar för hela verksamheten och dess ekonomi kan det tala för att du är en företagsledare.

o Om du däremot huvudsakligen fokuserat på försäljning och affärsutveckling och inte haft det fulla ansvaret för bolaget, kan du omfattas av LAS.


2. Gäller ditt ursprungliga avtal från 2012 fortfarande?

• Eftersom inget nytt skriftligt avtal har tecknats sedan 2012, gäller det avtalet fortfarande.

• Att dina arbetsuppgifter har förändrats under åren kan dock påverka din rättsliga position, men det betyder inte automatiskt att du står utan anställningsskydd.

• Om din roll väsentligt har förändrats kan det finnas en argumentation för att ett nytt avtal "konkludent" (genom parternas agerande) har uppstått.

• Ovan punkter förhandlas vid överläggning och eventuellt exit-avtal där du kan få ett utköp mot att du inte längre behåller din position. Hör av dig om du behöver hjälp med sådan överläggning. Det är viktigt att notera i sammanhanget att om man förhandlar fram ett avtal med hjälp av ett ombud så är kostnaderna avdragsgilla på din skattedeklaration. Se mer information på: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2024.2/326331.html


3. Kan arbetsgivaren säga upp dig enligt LAS?

Om du omfattas av LAS gäller att arbetsgivaren måste ha saklig grund för uppsägning (7 § LAS).

• Arbetsbrist är en godtagbar saklig grund, men du kan då ha rätt till uppsägningstid och eventuellt omplacering inom företaget.

• Om arbetsgivaren hävdar att du är en företagsledare, kan det innebära att LAS inte gäller, men då måste arbetsgivaren kunna bevisa att du faktiskt haft en sådan ställning.


4. Kollektivavtal?

• Eftersom din arbetsgivare hänvisar till Almega och Unionen, kan det finnas kompletterande regler utöver LAS, exempelvis om längre uppsägningstid, avgångsvederlag eller särskilda förmåner.

• Det kan vara klokt att gå igenom kollektivavtalet för att se om det ger dig ytterligare skydd.


Slutsats – Har du LAS-skydd?

• Om du juridiskt anses vara företagsledare enligt LAS kan det innebära att du inte omfattas av lagen. Detta är emellertid en förhandlingsfråga att ta upp vid en överläggning.

• Om du däremot inte haft en typisk företagsledande roll utan snarare varit en högre chef utan det yttersta ansvaret för företaget, kan du fortfarande omfattas av LAS.

• Ditt anställningsavtal från 2012 gäller fortfarande eftersom inget nytt har skrivits. Det kan dock finnas en diskussion om vad som gäller på grund av din förändrade roll.


Rekommendation

1. Granska kollektivavtalet (Almega och Unionen) för att se om det ger dig extra skydd.

2. Ta hjälp av en arbetsrättsjurist eller facklig representant för att bedöma din situation utifrån praxis.

3. Om du vill bestrida uppsägningen, bör du kräva en skriftlig motivering från arbetsgivaren och hänvisa till att du t ex inte haft företagsledande befogenheter fullt ut. Även om du haft en ledande ställning så bör du påbörja en överläggning så att du kan få ett utköp. Se till att du inte har en skiljeklausul i anställningsavtalet innan du går vidare med detta till rätten då skiljeförfaranden är dyra förfaranden och kräver spetskompetens för att kunna ta sig igenom dem. 


Vill du att jag hjälper dig att tolka något i kollektivavtalet, ditt anställningsavtal, att formulera en skriftlig invändning mot uppsägningen eller förhandla fram ett utköp? Vänligen hör av dig till mig enligt kontaktuppgifterna nedan:


Casandra Christiansen

Casandra.christiansen@lawline.se 

+46 (0)73 417 12 51 

Casandra ChristiansenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000