Uppsägning vid en provanställning
Jag jobbade som väktare på stationär eftersom man oftas olika tider så fick jag jobba under två dagar tidigt på morgonen men hade jobbat resten av månaden nattetid. Jag råkade slockna och fanns ingen risk nåt skulle hända på jobbet har aldrig sjukanmält mig på jobbet. Det här var min 4 månad utav provanställning är det rätt att sitta hemma en hel vecka och bli uppringd att be mig komma till kontoret först ville chef en förklaring sen sa hen vi säger upp dig och ber mig arbets lämna kläder. Chef skriver sedan ett mail till samtliga kollegor att jag har somnat på jobbet är det rätt?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Utifrån informationen i din fråga förstår jag det som att du blivit uppsagd från ditt jobb under en pågående provanställning. Vidare tolkar jag din fråga som att du undrar om din dåvarande chef har rätt att meddela sina anställda anledningen till din uppsägning.
Eftersom du inte nämner något om ett kollektivavtal så kommer jag i mitt svar nedan utgå från att det inte finns något kollektivavtal. Då regleras frågor om anställningar och anställningsskydd i lagen om anställningsskydd (LAS). Men notera gärna att i det fall det finns ett gällande kollektivavtal mellan dig och din dåvarande chef, så kommer mitt svar nedan inte gälla för dig och din provanställning. Detta eftersom bestämmelserna i kollektivavtalet gäller i första hand.
Har arbetsgivaren rätt att säga upp dig i ditt fall?
En provanställning kan avslutas av både arbetsgivaren och arbetstagaren när som helst. Eftersom din provanställning skulle pågå i sex månader så har din chef rätt att säga upp dig efter fyra månader. Om en provanställning avslutas i förtid så behöver arbetsgivaren inte heller grunda uppsägningen på sakliga skäl, vilket är något som krävs för andra anställningar. Arbetsgivaren har en skyldighet att meddela arbetstagaren om att provanställningen är avslutat (6 § LAS). Detta har din chef gjort då hen kallade in dig på möte. Sammanfattningsvis har din före detta chef rätt att säga upp dig på det sätt hen gjorde.
Får arbetsgivaren berätta för övriga anställda om anledningen till din uppsägning?
I LAS finns det inget förbud för arbetsgivare att meddela sina anställda anledningen till en annan anställds uppsägning. Inte heller finns det en rätt för arbetsgivare att göra detta. LAS reglerar alltså inte din specifika situation. Därför kan man titta i andra lagar såsom arbetsmiljölagen och sjuklönelagen då dessa lagar reglerar liknande situationer. Enligt arbetsmiljölagen har en arbetsgivare tystnadsplikt vid rehabiliteringsfall, såsom vid exempelvis missbruksproblematik (7 kap. 13 § arbetsmiljölagen). Vidare har en arbetsgivare tystnadsplikt i förhållande till bland annat en arbetstagares hälsotillstånd i det fall den anställda lämnar in en försäkran för sjuklön (18 § sjuklönelagen). Utifrån informationen i din fråga så är inga av dessa bestämmelser tillämpliga för ditt fall eftersom det inte rör sig om känsliga personuppgifter som till exempel arbetstagarens missbruksproblematik eller hälsotillstånd. Detta innebär att det inte finns en lag som förpliktar din chef att ha tystnadsplikt vad gäller orsaken till din uppsägning. I avsaknad av förbud som följer av kollektivavtal eller lag så kan din chef alltså yttra sig fritt inom ramen för yttrandefrihet.
Värt att notera är att oavsett situation så ska din chef iaktta god sed på arbetsmarknaden. God sed innebär att alla ska behandlas med sunt förnuft och respekt. Arbetsdomstolen har ansett det strida mot god sed när arbetsgivare betett sig kränkande eller beskyllt en anställd för brott utan att ge den anställda möjlighet att komma till tals. Men definitionen för begreppet god sed kan variera från arbetsplats till arbetsplats och det saknas en tydlig definition. Därför kan det vara bra att ha koll på det kollektivavtal som gällde för din anställning och se om det finns relevanta bestämmelser som reglerar just din situation.
Sammanfattningsvis så har din dåvarande chef rätt att säga upp din provanställning på det sätt hen gjorde. Vidare finns det inget lagstadgat förbud som hindrar din chef att meddela sina anställda orsaken till din uppsägning, eftersom din situation inte omfattas av en lagstadgad tystnatsplikt.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Tveka inte att ställa fler frågor till oss på Lawline om du har ytterligare några funderingar!
Med vänliga hälsningar,