Väntan med återgärder vid inträngande grenar i grannfastigheten

2017-06-30 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Min granne vill att jag skall ta ner grenar på ett träd som hänger över tomtgränsen.Hur lång tid har jag på mig att åtgärda detta själv innan han har rätt att ta ner dom?Har jag rätt att vänta till efter sommaren för att skada trädet så lite som möjligt?Tack på förhand.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det kommer till relationer mellan grannar tillämpar man 3 kap. Jordabalken. Rötter och grenar som tränger in och stör grannen har denna rätt att ta bort dessa enligt 3 kap. 2 § Jordabalken. Däremot ska grannen, som jag uppfattar att han gjort, ge dig som ägare av området en möjlighet att själv genomföra borttagning om denna skulle kunna anses orsaka skadade av betydelse för dig. Tidsmängden är inte fastslagen i lag eller i Jordabalkens förarbeten.

Beroende på en avvägning mellan olägenheterna för grannen och betydelsen av skadorna på trädet för dig kan din granne antas få rätt att ta ner grenarna inom kort efter han har meddelat dig.

Det jag skulle rekommendera är att du diskuterar fram en lösning med din granne. Huvudregeln i 3 kap. Jordabalken är att användningen av tomten ska ske med hänsyn till grannarna.

Hoppas detta besvarade din fråga och lycka till!

Amanda Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2078)
2021-07-31 Överlåtelse av andel i ägarlägenhet
2021-07-31 Får man ge bort en gåva med villkor?
2021-07-30 Får en granne söka upp mig genom att leta information i sopsorteringen?
2021-07-30 Får grannens växter skugga din tomt?

Alla besvarade frågor (94634)