Vägran att lämna tillbaka lånad sak

FRÅGA
Hej!Jag har lånat ut några matematikböcker till min föredetta vän som vägrar att ge tillbaka dessa till mig. Hon ser mina meddelanden men ignorerar blankt och har sagt innan att hon vägrar ge tillbaka dessa. Jag behöver verkligen mina böcker då de är värdefulla för mig och vill gärna veta vad jag kan göra för att få tillbaka dessa.Med vänlig hälsning,Paria
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag skulle först och främst rekommendera dig att skicka ett brev till personen i fråga och noggrant förklara att du vill ha tillbaka böckerna. Ange och precisera vilka saker som är dina, ditt och hennes namn, datum och en rimlig tidsgräns som hon har på sig att lämna tillbaka vad som är ditt.

Skulle hon inte lämna tillbaka böckerna inom den angivna tidsfristen, kan du ansöka om vanlig handräckning hos Kronofogden. Se närmare på www.kronofogden.se för hur förfarandet går till.

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (412)
2021-07-07 Är min bostadsrätt att betrakta som belånad?
2021-07-01 Förutsättningarna för att få behålla en misstagsbetalning
2021-06-30 Får barn ta över sina föräldrars skulder?
2021-05-18 Är det någon skillnad på ett utsökningsmål och ett utmätningsmål?

Alla besvarade frågor (94235)