FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt14/12/2020

Vad visas i belastningsregistret för lärare?

Hej!

Jag blivit anmäld för ringa stöld ett år sedan. Och jag tänkte ifall jag blir dömd och får en prick i registret kan jag endå jobba som lärare? eftesom jag har nyligen avslutat mina studie som lärare. Jag menar senare när man går ut till arbetsgivaren då kommer de begära ett belastningsregister. Kan man ha ringa stöld i registret och jobba som lärare?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Belastningsregistret är ett register som innehåller uppgifter om den som ålagts påföljd för brott genom bl.a. dom, beslut eller strafföreläggande (3 § lag om belastningsregister). När man exempelvis söker arbete kan man begära ut ett begränsat utdrag från belastningsregistret. Vilka uppgifter som visas i det begränsade utdraget beror på vilket arbete man ska utföra.

Arbete inom skola eller förskola

När man ska arbeta inom skola eller förskola ska man visa upp ett utdrag från belastningsregistret. Utdraget för förskola och skola innehåller uppgifter om följande brott:

- mord
- dråp
- grov misshandel
- människorov
- alla sexualbrott
- barnpornografibrott
- grovt rån

Om påföljden även inkluderar något annat brott kommer även uppgifter om det brottet finnas med i registret.

Enbart en påföljd för ringa stöld ska alltså inte finnas med i det utdrag man ansöker om för att visa upp för arbete inom förskola eller skola. Du kan läsa mer om det specifika utdraget på Polismyndighetens hemsida samt fylla i blanketter för att ansöka om utdrag vilket är kostnadsfritt. Du hittar hemsidan här.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna JohanssonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?