Vad utgör byggnadstillbehör?

2017-10-20 i Fastighet
FRÅGA
Hej! Varför kan t.ex en ouppackad tvättmaskin som står i ett garage anses vara byggnadstillbehör och därmed fast egendom till en fastighet, medan t.ex en garageport inte anses vara det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man ska sälja sin fastighet så har det betydelse att avgöra vad som utgör tillbehör till fastigheten, eftersom tillbehören ska följa med i fastighetsköpet. För att bedöma om garageporten eller diskmaskinen utgör byggnadstillbehör måste vi ta hänsyn till två rekvisit. Det första är att föremålen ska vara ägnad för stadigvarande bruk för byggnaden, dvs. Användas regelbundet. Det andra är att föremålen ska ha blivit försedda i byggnaden, alltså installerade eller liknande. (Jordabalken 2:2).

Jag skulle säga att den ouppackade tvättmaskinen inte utgör byggnadstillbehör, eftersom den inte har blivit installerad i byggnaden. Garageporten däremot faller in under båda rekvisiten. Den har blivit installerad och används förmodligen för stadigvarande bruk, då utgör den byggnadstillbehör.

Hoppas du fick svar på din fråga!

mvh

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?