Vad står i belastningsregistret?

2019-01-26 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
När ett godkänt strafföreläggande finns med i belastningsregistret innan det har blivit en dom, kommer det synas i belastningsregistret vad jag är misstänkt för? Kommer det stå någonting om varför jag har godkänt ett strafföreläggande?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga

I belastningsregistret sammanställs domar och strafförelägganden som utfärdats mot dig. Det innebär att det inte står något i belastningsregistret om man är eller varit misstänkt för ett brott, utan endast vilka brott man dömts till. Registrering av ditt godkända strafföreläggande görs först efter att det har fastställts. Skillnaden mellan godkänt strafföreläggande och dom är att när du godkände brottet direkt anses inte rättegång vara nödvändigt och uteblir därmed. Belastningsregistret ger heller ingen bakomliggande information om brottsrubriceringarna. Registreringen av ett strafföreläggande försvinner dessutom ur systemet efter 5 år till skillnad mot åtalsbrott som finns kvar 10 år.

Du kan alltid beställa ut en kopia av ditt belastningsregister för att se exakt vad som finns där:
https://digitaliseringsinitiativet.se/belastningsregistret?gclid=Cj0KCQiAp7DiBRDdARIsABIMfoAMDCV6B2r2w0cZxA1upsvn7BNYGEpptwq1NGfHZbW6BlF74gkJf44aAq7WEALw_wcB

Välkommen med nya frågor till oss

Jennie Nilsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2129)
2019-05-26 Skadestånd med anledning av brott och övergrepp i rättssak
2019-05-24 Kommer ett belastningsregister påverka mina möjligheter att få jobb?
2019-05-24 Kan man få bort uppgifter från belastningsregistret?
2019-05-23 Dömd för ringa narkotikabrott – kan min flickvän fortfarande arbeta som väktare?

Alla besvarade frågor (69285)