FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt05/10/2017

Vad som krävs för att få överlåta ett hyreskontrakt

Hej!Jag bor "inneboende" hos min syster på 40 kvm.Min syster kanske kan tänka sig att låta mig ta över kontraktet, OBS hennes förslag.Nu till min fråga vad gäller?Har hört att man behöver varit folkbökförd minst 12 månader,eller att det är hyresvärden som bestämmer?Vad gäller?Mvh .PS min syster bor nu på en annnan adress med sin pojkvän.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Jag förutsätter att det är en hyresrätt det handlar om och kommer utifrån det besvara din fråga, därmed är det Jordabalken som är aktuellt för din fråga.

Överlåtelse av hyreskontrakt

I första hand krävs ett samtycke från din systers hyresvärd för att du ska få överta kontraktet (12 kap. 32§ JB). Det beror mycket på om det är ett privat bolag eller inte och vad deras interna regler är om de kommer ge sitt samtycke. Skulle de inte ge sitt samtycke finns det en viss möjlighet trots att hyresvärden inte ger sin tillåtelse.

För att du ska få överta ett hyreskontrakt krävs att vissa villkor är uppfyllda. Det som även krävs är att hyresnämnden ger sitt samtycke. För att hyresnämnden ska ges sitt samtycke krävs följande:

Att du är en närstående till kontraktsinnehavaren, i detta fall din syster. Utifrån vad jag förstått så är ni syskon och därmed faller du inom begreppet "närstående". Att ni varaktigt bor tillsammans, vilket innebär att det inte räcker att man är folkbokförd på adressen utan man ska faktiskt bo där. Det har framkommit att samboende ungefär i 3 år och att man under den tiden haft gemensamt hushåll är vad som krävs för att du ska anses ha varaktigt bott ihop med din syster. Att det kan förutsättas att du är skötsam och har möjlighet att betala hyran (12 kap. 34 JB).

Inneboendekontrakt eller en otillåten andrahandsuthyrning

Eftersom du i din fråga nämner att du bor i din systers lägenhet med ett inneboendekontrakt medan hon bor på en annan adress, så känner jag att det är av vikt för mig att meddela att det finns en risk att din syster förlorar sitt hyreskontrakt om hyresvärden får reda på detta.

Detta eftersom det kan ses som en otillåten andrahandsuthyrning från din systers sida. Det som ger den uppfattningen är att hon inte längre bor på adressen, vilket tyder på att du självständigt bor där och vad jag förstår så har ingen tillåtelse getts till en andrahandsuthyrning av hyresvärden. Hennes hyresvärd då säga upp kontraktet om hon inte flyttar tillbaka eller ansöker om tillåtelse att hyra ut åt dig. (12 kap. 42§ JB).

Min rekommendation är alltså att ni inledningsvis ansöker om tillåtelse för andrahandsuthyrning och sedan ser över dina möjligheter att få ta över kontraktet.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss igen!

Med vänliga hälsningar

Emilia KinnunenRådgivare