Vad som ingår i en sambobodelning

2016-12-18 i Bodelning
FRÅGA
Hej. Vi hade varit sambos i 30 år, köpt och sålt hus, och efter några år bodde vi i hyresrätt och gick skilda vägar. Kontraktet stod på mig men jag ordnade lgh åt honom och vårt barn. Men han betalade det mesta av möblerna och Tvn och jag inredningen. Ingen bodelning har gjorts. Möblerna och tv han har betalde är värda ca 40 000 kr. Det var för gemensamt bruk. Sen köpte jag inredning och hemtextil. Värde ca 4000 kr. Så jag fick ju köpa nytt när jag fick eget hem. Han tog med sig allt han köpt.Är det någon idé att göra bodelning? Huset köptes 2005 och såldes 2014. Så det är ju inte med.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I en bodelning efter att ett samboförhållande upphört ingår endast samboegendom, d.v.s. bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Det framkommer av sambolagen 3 § (här). Den egendom som din sambo betalat för ska därmed ingå i en bodelning då han (vad jag tolkar det som) köpte tv:n och möblerna för ert gemensamma bruk. Köpte han egendomen före samlevnaden omfattas egendomen dock inte av din delningsrätt. Det totala värdet av samboegendomen kommer att fördelas lika på er efter att avdrag gjorts för att täcka era skulder. Det framkommer av sambolagen 14 § (här). Det är möjligt att en jämkning enligt sambolagen 15 § (här) skulle kunna bli aktuell om det kan anses oskäligt att dela samboegendomen lika mellan er. Att ni har varit sambos i 30 år talar dock emot jämkning.

Min samlade bedömning, utifrån de angivna omständigheterna, är därmed att en bodelning skulle gynna dig.

__________________________________________________________________________________________

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Anser du att situationen fortfarande är oklar är du välkommen att återkomma i kommentarsfältet!

Med vänliga hälsningar,

Anna Hovstadius
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2672)
2020-11-27 Vad ska ingå i bodelningen?
2020-11-24 Ersättning för amortering vid bodelning?
2020-11-21 Vilka krav ställs på en bodelning?
2020-11-17 Bodelning av skogsbruksfastighet i samband med att samboförhållande upphör

Alla besvarade frågor (86527)