Vad som ingår i bodelning när samboförhållande upphör

FRÅGA
Hej.Jag bor hos min sambo, men han vill inte att jag betala för huset för att det är hans, men jag har köper tapeter och klinker, soffa och en del till hans dotter. Han vill inte prata om ekonomi han vill håla för sig själv hur mycket han känner, men han vill veta mitt lön. Jag är rädd om vi kommer att göra slut så jag få inte pengar tillbaka vad jag har investerat i hans hur.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som sambos kan man välja att upprätta en bodelning, genom att kräva det, om samboförhållandet upphör. Detta framgår av 8 § sambolagen. I denna bodelning ingår enligt 12 § sambolagen endast samboegendom. Samboegendom är bostad samt bohag införskaffat för gemensamt bruk, detta framgår av 3 - 7 §§ sambolagen. Då din sambo har köpt huset innan dess att ni blev sambos ingår detta inte i samboegendomen då det inte är införskaffat för gemensamt bruk. Vid en bodelning ingår alltså inte bostaden utan den tillhör din sambo. Det bohag, alltså de möbler mm. som är införskaffat under den tid ni varit sambos är att anse som samboegendom och denna kommer därför delas lika er mellan genom en bodelning.

Om du är orolig över att du inte ska få tillbaka pengar för det du investerar rekommenderar jag att du inte investerar i annat än det som kan klassas som bohag, detta är alltså allt lösöre, all lös egendom. Ni kan också skriva ett samboavtal där ni klargör om viss samboegendom, t ex.att soffan du köpt inte ska räknas med i bodelning utan tillhöra endast dig. Om du önskar hjälp med detta kan du kontakta en utav våra jurister, det kan du göra här.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2997)
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?

Alla besvarade frågor (95697)